Sappee 16.9.2023

Löydä unelmiesi vuokramökki laskettelureissulle

Parhaimmillaan etäisyys vuokramökistä rinteeseen on lyhyt, ja se on tunnelmallinen sekä hiihtolomalaiselle toimiva.
Moni suomalainen valitsee hiihto- ja laskettelulomalle vuokramökin hotellin sijaan. Hiihtokeskusten suosituimmat mökit varataan hyvissä ajoin ennen lomasesonkeja. Keräsimme muistilistan mökin vuokraajalle.

Vuokramökki on edelleen monen valinta hiihtoreissulle. Se on usein kotoisa, tilava ja tunnelmallinen vaihtoehto hotellihuoneelle. Lomamökki on helppo vuokrata, mutta hiihtoreissua suunnitellessa kannattaa muistaa muutama seikka. Keräsimme mökkivuokraajalle viiden kohdan muistilistan.

1. Varaa unelmien vuokramökki nopeasti

Hiihtokeskusten mökkitarjonta on varsin runsas, mutta siitä huolimatta talven lomasesongit ja etenkin suosituimmat mökit varataan loppuun nopeasti. Suomen suurimman vuokramökkien varauspalvelun Gofinlandin keräämien tilastojen mukaan esimerkiksi joulun varausaste oli korkealla jo alkusyksystä. Ja vaikka kausi ei ole vielä kunnolla käynnistynyt, on suosituimpien hiihtokeskusten mökeissä varausaste jo viitisenkymmentä prosenttia – Levillä jo yli 80 %.

Mikäli voit ajoittaa laskureissun sesonkiaikojen (joulu, koulujen hiihtolomat ja pääsiäinen) ulkopuolelle, niin valikoimaa on runsaampi ja hinnatkin halvemmat. Myös rinteillä ja laduilla on silloin enemmän tilaa.

2. Mökin sijainti korostuu hiihtokeskuksessa

Lomamökkiä valittaessa kannattaa miettiä mitä lomaltasi kaipaat ja millä liikut. Teetkö lomareissun julkisella liikenteellä vai omalla autolla? Entä kohteessa – haluatko päästä ovelta suoraan rinteeseen vai aloittaa jokainen hiihtopäivä autoilulla? Miten kuljetat ruokatarvikkeet loman aikana, entä kuinka tärkeää on olla lähellä ravintolapalveluita? Vai haluatko olla täysin omissa oloissasi erämaan rauhasta nauttien?

3. Tiedä mitä ja mistä vuokraat

Verkosta löytyy todella runsas – ja toisaalta myös valitettavan kirjava – kanava lomamökin vuokraamiseen. Hiihtokeskusten omien keskusvaraamojen lisäksi netistä löytyy kattava valikoima vuokramökkien varauspalveluita. Myös yksityiset ihmiset vuokraavat omia mökkejään verkkoalustoilla.

Käytit sitten vuokraamiseen mitä kanavaa tahansa, muista aina ennen varausmaksun suorittamista varmistaa asioivasi luotettavan tahon kanssa. Vaadi lomamökistä kirjallinen vuokrasopimus. Siinä tulee olla mainita, miten mahdollisissa ongelmatilanteissa toimitaan ja miten vastuu jakautuu. Myös peruutusehdot on hyvä selvittää etukäteen. Näin saat nauttia talvikauden lomapäivistä vuokramökissä vailla turhia murheita.

4. Laskettelulomalla tarvitaan lämpöä

Hiihtokeskusten vuokramökeille on aivan toisenlaiset vaatimukset kuin vaikka kesämökeille. Hangilla viihtyvän lomalaisen kannattaa varmistaa, että ulkovaatteet ehtivät varmasti kuivua seuraavan päivän lumikarkeloita varten. Monessa vuokramökissä onkin erillinen kuivauskaappi, jossa hiihtoladulla tai laskettelurinteissä kastuneet vaatteet saadaan nopeasti kuivaksi.

Kannattaa myös etukäteen selvittää missä ja miten sukset, laudat ja muut lasketteluvälineet varastoidaan. Entä onko mökissä muuten huomioitu alamäkikansa: löytyykö myös monoille ja kypärille säilytystilat.

5. Mieti mitä vaadit mökin varustelulta

Keittiö on aktiivilomailijan pelastus, sillä kunnon aterioiden lisäksi oma keittiö sallii eväiden tekemisen ulkoilupäivää varten. Mutta mitä kaikkea vuokramökin keittiöstä löytyy? Se ei aina selviä ilmoituksesta. Mieti etukäteen, mitä ruoanlaittovälineitä ja mausteita uskot talvilomalla tarvitsevasi ja varmista varustelutaso tarvittaessa mökkiä vuokraavalta taholta.

Muista myös varmistaa, sisältyvätkö liinavaatteet, pyyheliinat ja polttopuut mökin vuokraan. Entä onko mökissä pyykinpesumahdollisuus vai onko matkalle syytä pakata niin, että joka päivälle riittää varmasti kuivia ja puhtaita vaatteita? Jos matkustat pienten lasten kanssa, kannattaa mökin turvallisuus ja lapsiystävällisyys tarkistaa ennen varausta: onko mökissä jyrkkiä portaita ja onko pinnasänkyä ja syöttötuolia saatavilla?

Artikkeli on tehty yhteistyössä Gofinlandin kanssa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu

Tätä herkkua on pian taas luvassa – muistatko viime talven parhaat hetket?

Keskusuutiset

Luvassa kevättä, lunta ja aurinkoa

Uncategorized @fi