Carverit ja twinit ovat laskettelun yleistä sanastoa. Carving-suksen muoto on tiimalasimainen ja twin tip -suksessa on kärki molemmissa päissä. Nykyään twin tip -suksia lukuunottamatta kaikki sukset ovat enemmän tai vähemmän carvereita, mutta jopa twin tip -suksissakin on hieman tiimalasimuotoa.
Vielä 80-luvulla pitkällä suksella laskettiin niin radalla, kumpareissa kuin umpihangessakin. Ensimmäiset carverit lanseerasi Atomic vuonna 1984. Nyt Suomessa melkein jokaisella on carverit alla, leikkaavasta käännöksestä on tullut kansanhuvia ja kaikki viihtyvät.
Määräävä tekijä on kääntösäde
Laskijan pituus ei enää näyttele yhtä suurta roolia suksia valittaessa. Sen sijaan uusi arvo ”R” (radius) suksen kannassa antaa meille paljon informaatiota suksen tyypistä, vaikka sekään ei kerro kaikkea. Seuraavat ohjeet ovat viitteellisiä ja perustuvat suksen omaan kääntösäteeseen eli kuormittamattomaan sukseen tai suksiin.
Sukset voidaan jakaa kääntösäteen perusteella kolmeen ryhmään: 1) radius alle 13 metriä, 2) radius 14–16 metriä ja 3) radius yli 16 metriä.
Radius alle 13 m:
Ensimmäisen ryhmän laskijoille on tyypillistä laskea aktiivisesti kääntyen. Käännökset seuraavat toisiaan ja kantin vaihto tapahtuu nopeasti. Oikolaskussa suksien ollessa pohjallaan saattavat sukset ”väpättää” eli tuntua levottomilta, joka kuitenkin on tyypillistä tämän tyypin suksille. Tässä ryhmässä viihtyvät taitavat ja urheilulliset laskijat. Suksille tyypillistä on suuri sivuleikkaus eli vahva tiimalasimuoto ja kohtalaisen suuri kiertojäykkyys.
Radius 14–16 m:
Kääntösäteen ollessa 14–16 m puhutaan usein yleissuksista, joka varsin hyvin kuvaakin tätä ryhmää. Ne eivät ole aivan yhtä aggressiivisia lähtemään käännökseen ja tuntuvat kestävän vauhtia enemmän kuin mitä oma pipo antaa myöten. Käyttäjäryhmä on laaja ihan aloittelijasta experttiin, kun suksen kiertojäykkyydellä on määräävä rooli. Aloittelevan alppinistin on helpompi hallita kiertojäykkyydeltään kevyempiä suksia.
Radius yli 16 m:
Tämän ryhmän sukset luokitellaan suurpujottelutyyppisiksi suksiksi. Tunnusomaisia piirteitä ovat hyvä vauhdinkestävyys ja rauhallinen käyttäytyminen eri rinneolosuhteissa. Tässä ryhmässä viihtyvät todelliset lataajat. Suuren kääntösäteen sukset ovat luonnollinen siirtymä vanhoista pitkistä suorista suksista uuteen suksimaailmaan.
Periaatteet suksen valinnassa
Laskijan pituus ei enää määritä automaattisesti suksen pituutta vaan suksen mitan määräävät laskijan laskutottumukset. Perusperiaate on se, että mitä kiertojäykempi suksi on, sen vaativampi sillä on laskea. Suksen suuri sivuleikkaus taas antaa pienen kääntösäteen rinteessä.
On myös muistettava, että eri lajeihin on suunniteltu tarkoituksella omat välineet. Jos esimerkiksi menee jäykillä carving-suksilla syvään ja jäiseen kumpareikkoon, sukset voivat vahingoittua tai jopa katketa. Onkin siis tärkeää ottaa huomioon suksien valinnassa, miten ja missä aikoo laskea.