Ylläs 12.4.2024

Muista varustehuolto ennen ensilaskuja

Älä jää paitsi alkutalven satumaisesta tunnelmasta, vaan huolla varusteet ajoissa.
Ovatko lasketteluvarusteet lojuneet varastossa huoltamattomina kevään viimeisten laskujen jälkeen? Pahimmassa tapauksessa kanteissa on ruostetta, siteiden jouset ovat jämähtäneet ja monoissa elää värikäs homekasvusto.

Laskettelu- ja lautailuvarusteet unohtuvat helposti varaston nurkkiin kauden päätteeksi. Pahimmassa tapauksessa välineet ovat umpinaisessa suksipussissa odottamassa seuraavaa kohtaamista. Ennen talven ensimmäisiä laskuja on syytä tarkastaa laskuvälineet ja -vaatteet sekä tehdä niille tarvittava huolto.

Sukset ja lauta kuntoon

Välinekatsauksen voi aloittaa suksien tai lumilaudan pohjasta. Mikäli kantti näyttää kolhuttomalta ja siihen tarttuu kynnen pinnasta ”lastuja”, kantti on kuosissa. Mikäli pohja näyttää harmaalta tai kuivalta, kaipaa se voitelua. Vaikka sukset tai lauta olisikin huollettu kevään viimeisen laskun jälkeen, pohja kannattaa vähintään harjata ennen rinteeseen lähtemistä.

Lumilautasiteissä kannattaa varmistaa ruuvien kiristykset sekä kiinnitysremmien kunto. Varsinkin muoviset kiinnitysremmit hapertuvat ajan mittaan auringon ja kulutuksen vaikutuksesta.

Kanttiviila, ruuvimeisseli, voidepala, voitelurauta, sikli ja metalliharja ovat ne työkalut, joiden avulla sukset ja lauta saadaan laskukuntoon. Kanttiviilan käytössä tulee olla tarkkana, sillä väärin käytettynä sillä voi vioittaa suksia. Voitelupöytä helpottaa välineiden kunnostamisessa.

Paras keino varmistaa välineiden kunto on viedä ne ammattilaisen huollettavaksi. Kannattaa kuitenkin toimia ripeästi, sillä parhaat suksihuollot ruuhkaantuvat aina laskukauden alussa.

Laskuvaatteiden syyshuolto

Laskuvaatteiden kunto saattaa yllättää, kun ne kaivaa esiin laskukauden alussa. Sukat ja alusasut ovat saattaneet kulua paikoin seitinohuiksi. Myös vaatteiden puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä puhdas vaate on likaista lämpimämpi.

Lasketteluvaatteiden huolto kannattaa aina aloittaa perehtymällä huolellisesti kaikkien kunnostettavien ja pestävien vaatteiden huolto- ja pesuohjeisiin. Ohjeita kannattaa myös noudattaa.

Kuorivaatteiden mikromillien kokoiset huokoset tukkiintuvat herkästi hiestä, liasta ja suolasta. Jotta vaate toimii toivotulla tavalla, huokosten pitäisi olla puhtaita. Kuorivaatteille on omia erikoispesuaineita, mutta useimmiten nestemäinen pesuaine riittää avaamaan ja puhdistamaan huokoset.

Mikäli kuorivaate on vanha, sen pinnan voi uudelleen kyllästää. Erilaisia kyllästesuihkeita tai -pesuaineita on tarjolla useita erilaisia, myös ilman fluoriyhdisteistä.

Villa tuulettamalla puhtaaksi

Villa on jälleen suosittu materiaali laskuvaatteissa. Eritoten alus- ja väliasuissa käytettävä merinovilla kestää vesipesun, mutta pesuja kannattaa tehdä mahdollisimman harvoin. Mikäli vaatteessa ei ole näkyviä tahroja tai nenää kipristäviä hajuhaittoja, villavaatteelle riittää pelkkä tuuletus.

Untuvavaatteiden pesussa on valmistajakohtaisia eroja. Yhä useampi lasketteluun tai ulkoiluun tarkoitettu untuvavaate on vesipestävissä kotikoneella. Untuvavaatteen kriittisin hetki on kuivaaminen. Kuivausrumpu ja tennispallot ovat hyvä yhdistelmä varmistamaan, että takki kuivuu ja untuvat jakaantuvat tasaisesti ympäri takkia.

Jotkut laskuhanskat on tehty kokonaan tai osin nahasta. Nahkaosien rasvaaminen tekee hanskasta taipuisan ja kestävän.

Katse laskulaseihin

Silmä tottuu nopeasti monenlaisiin olosuhteisiin – myös naarmuisiin linsseihin. Vielä kevätauringossa hyviltä tuntuneet lasit eivät välttämättä ole enää niin hyvässä kunnossa kuin muistit. Naarmuiset linssit tekevät silmiä ärsyttäviä heijasteita eritenkin keinovalossa. Myös laskulasien kiinnitysremmin elastisuus kannattaa varmistaa, koska kuoleentunut hihna ei pidä laseja paikallaan.

Samalla kannattaa tarkastaa myös kypärän kunto, sekään kun ei ole ikuinen. Mikäli kypärää on jo käytetty vuosikausia, kannattaa harkita vaihtamista uuteen. Mikäli kypärä saa kovan kolhun, voi se olla kerralla käyttöikänsä päässä. Rikkinäinen kypärä kun ei päätä enää suojaa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu

Huolehdi suksistasi – nautit niistä enemmän ja pidempään

Välineet

Huolletut sukset, iloinen laskija

Välineet