Laskettelulasien perustehtävä on helpottaa näkemistä kirkkaassa auringonpaisteessa sekä suojata silmiä vahingolliselta UV-säteilyltä. Lasien valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta ne ovat mukava ja vastaavat ominaisuuksiltaan kulloistakin tarvetta. Istuvuus ja linssin ominaisuudet ovat tärkeimmät valintaperusteet laskettelulaseja valitessa. Laskettelukypärä kannattaa ottaa mukaan lasiostoksille, jotta varmistut välineiden yhteensopivuudesta.
Linssien väreillä on merkitystä
Uusimmissa laskettelulaseissa on näyttävän värisiä peilipintoja. Uusien valmistusmenetelmien ansiosta väri voi olla toisenlainen, kun laseista katsotaan sisältä ulospäin. Linssien sävyillä ja väreillä on suuri merkitys lasien soveltuvuudesta erilaisille keleille. Tässä yleistävä lista värien soveltuvuudesta erilaisiin keleihin:
Tumma ruskea tai harmaa ovat parhaimmillaan kirkkaassa päivänvalossa, sillä ne vähentävät tehokkaasti voimakasta valoa. Ruskea linssi lisää hieman kontrasteja, joten se toimii myös poutaisella ja pilvisellä säällä.
Harmaa linssi on pilvisen sään väri, joka ei aiheuta värien vääristymiä.
Keltainen on hämärän kelin lasi, lisää kontrasteja ja siten ”lisää” valoa. Kontrastin kasvamisen myötä sopii myös valoisempiin olosuhteisiin.
Sininen ja vaaleanpunainen ovat lähinnä muotivärejä, ei varsinaista hyötyä näkemisen suhteen. Sininen jopa heikentää kontrasteja.
Laskettelulasien linsseistä löytyy myös monia erilaisia käsittelyjä, kuten kirkkauden mukaan tummennustasoa muuttavia fotokromaattisia linssejä, joilla on useita markkinointinimiä valmistajasta riippuen. Polarisoivissa linsseissä on kerros, joka estää vaakasuorilta pinnoilta tulevilta heijastuksilta. Sama ominaisuus saattaa hankaloittaa lcd-ruutujen (esim. kännykän näytön) näkemistä. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta ja ne vaalenevat sisätiloihin siirryttäessä.
Tutkimustieto UV-säteilyn (UV-A ja UV-B) vaikutuksista on tuonut suojaamiskykymerkinnät laseihin. Esimerkiksi merkintä UV 100% -merkintä kehyksessä kertoo, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Runsaassa auringossa esim. vuoristossa, hangilla ja vesillä on runsaasti UV-säteitä. UV-B-säteily voi aiheuttaa sarveis- ja sidekalvon tulehduksen, joten UV-suojaavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Erityishuomio lasten silmien suojaamiseksi
Myös lasten silmät on syytä suojata huolellisesti. Lasten laskettelulaseissa on paljon eroja ominaisuuksien suhteen, joten niiden valintaan kannattaa myös käyttää riittävästi aikaa ja huolellisuutta. Hyvin istuvat lasit, joissa on hyvin toimivat linssit pysyvät päässä paljon pidempään kuin epämukavat halpamallit.