Salla 4.12.2023

Miten pitkään ilman laskettelusauvoja kannattaa laskea?

Laskettelusauvoista on iloa lapselle vasta sitten, kun hän osaa kunnolla kääntyä ja pysähtyä.
Laskettelutaitojen opettelu kannattaa aloittaa ilman sauvoja. Se nopeuttaa oppimista merkittävästi. Mutta milloin on oikea hetki tarttua sauvoihin?

Aloitteleva laskija sohii laskettelusauvoilla helposti eteen, taakse, taivaalle ja sivuille. Leikkisästi ajatellen sohiminen lisää turvallisuutta, sillä kanssalaskijat kiertävät moisen sauvamyllyn varmasti kaukaa. Kaikki eivät kuitenkaan hoksaa etsiä kiertotietä ajoissa ja osa ei hallitse suksiaan niin hyvin, että pystyisi väistelemään ilmassa viuhuvia piikillisiä keppejä. Pelkästään lähiympäristön kannalta laskettelusauvoja ei kannata käyttää liian aikaisin.

Sauvasuhaaja riskeeraa myös oman terveytensä. Suurimmassa vaarassa ovat ranteet. Melkein jokainen aloitteleva laskija yrittää jarruttaa sauvoilla ottamalla niillä tukea edestä. Se ei ole hyvä idea! Ja onpahan nähty yhden jos toisenkin kompastuvan omiin sauvoihinsa. Sauvan päälle kaatuminen sattuu.

Jalat toimivat paremmin ilman laskettelusauvoja

Laskiessa käsien merkitys on minimaalinen, työ tehdään jaloilla ja keskivartalon lihaksilla.

Ennen sauvoihin tarttumista kannattaa opetella, mitä niillä jaloilla tehdään. Mitä jalkojen täytyy tehdä, että vauhti hidastuu? Miten lihaksia täytyy aktivoida, jotta saat sukset kääntymään?

Tässä vaiheessa sauvoista on lähinnä haittaa. Se, että joudut keskittymään käsiin ja jalkoihin yhtä aikaa, hidastaa oppimista.

Eli, ennen kuin otat sauvat käteen tai annat sauvat lapsellesi, tarkista, että laskija osaa

1) laskea huitomatta,

2) jarruttaa ja pysähtyä,

3) mutkitella ja

4) käyttää hissiä.

Myös aikuinen opettelee ilman sauvoja

Joskus aikuinen aloittelija voi pitää sauvoja kädessä, kunhan hän ei käytä niitä. En kuitenkaan suosittele sitä. Hädän hetkellä ensimmäinen reaktio on usein jarruttaa sauvoilla. Keskittymispotentiaalia syö myös se, että keskittyy pitämään sauvat ilmassa. Sitä paitsi, ilman sauvoja laskeminen parantaa aina tasapainoa.

Hyötyä sauvoista alkaa olla alamäessä vasta siinä vaiheessa, kun laskija laskee yhdensuuntaisin suksin. Sauvamerkin oikea-aikainen käyttö auttaa rytmittämään laskua. Auratessa sauvamerkkiä ei tehdä.

Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kalle Palanderilla sydän sykkii yhä alppihiihdolle ja suksi kulkee mallikkaasti. Joulukuun 2023 alussa Kalle ikuistettiin laskemassa Vihdin rinteillä.
Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023.
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu