Pyhä 17.4.2024

Vappu on uusi pääsiäinen

Lunta! Aurinkoa! Karnevaalimeininkiä! Kavereita! Vappu hiihtokeskuksessa kannattaa kokea. Lunta! Aurinkoa! Karnevaalimeininkiä! Kavereita! Vappu hiihtokeskuksessa kannattaa kokea.
Vappu mielletään opiskelijoiden ja työväen juhlaksi. Parhaimmillaan vappu on alamäkikansan juhla, joka kruunaa koko hienon laskettelu- ja lautailutalven. Sääennusteiden mukaan vuonna 2019 vappua vietetään todella keväisessä kelissä.

Vappu on hieno juhla viettää rinteessä. Keväinen keli, hyvät ystävät ja iloinen karnevaalimeininki on aivan voittamaton yhdistelmä. Monessa hiihtokeskuksessa on jo pitkät vappuperinteet. Niitä vaalitaan myös vappuna 2019, vaikka kevät onkin edistynyt poikkeuksellisen vauhdilla.

Kevät 2019 on tullut rytinällä ja jopa aivan pohjoisimmissakin osissa maata on vappua edeltävällä viikolla nautittu poikkeuksellisen aurinkoisista ja lämpimistä mäkipäivistä. Maisemasta lumi on huvennut vauhdilla, mutta rinteissä lunta on riittänyt yllättävän hyvin. Kovan rinteen leikkaamisen sijaan nyt onkin nautittu kunnon sohjosurffauksesta! Vapun rinnetiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen mäkeen suuntaamista hiihtokeskuksista ja Ski.fi-sivuilta.

Keli ei kuitenkaan suomalaisten vapun juhlintaa pysäytä. Myös vappuna 2019 on hiihtokeskuksissa luvassa iloista meininkiä. Tässä esimerkkikooste vapun hiihtokeskustapahtumista:

Levillä vappu on vuoden kohokohta

Levillä on pitkät vappuperinteet ja esimerkiksi karnevaalimainen vappumarssi on jo suorastaan käsite. Myös vapun ohjelmatarjonta on Levillä todella hauska ja runsas. Vappu alkaa jo edellisenä viikonloppuna. Lauantaina 27.4.2019 on ohjelmassa mm. porrastreeniä, retro-laskukisaa ja rinnepiknik Lammaskurussa.

Vappuaattona Levin perinteinen vappukulkue starttaa Levin torilta kello 14.30. Vappupäivänä brunssia on tarjolla ympäri Levin kylää ja tunturia – jos ei siis omaa pikinikiä halua järjestää. Tunturin koko mittava vappuohjelma löytyy Levin nettisivuilta.

Levin vappu on vauhdikas alamäkikarnevaali.
Levin vappu on vauhdikas alamäkikarnevaali.

Pyhällä pipotetaan Huttu-ukko

Innokkaimmat Pyhän vapun ystävät jäivät tunturiin jo pääsiäislaskuista selviydyttyään. Vappu alkaa jo lauantaina 27.4.2019 parkkisessareilla ja Vapaalaskufestivaalien elokuvaillalla. Sunnuntaina vappuradalla kilpaillaan tyylistä, tarkkuudesta ja luovuudesta. Vappuaattona on luvassa allaslaskut ja Huttu-ukon perinteinen pipotus. Koko Pyhän vapun löydät keskuksen sivuilta.

Pyhällä on tarkoitus jälleen laskea Wurstin edustalla altaan yli. Kuva on vuoden 2018 vappujuhlista.
Pyhällä on tarkoitus jälleen laskea Wurstin edustalla altaan yli. Kuva on vuoden 2018 vappujuhlista.

Pallaksella on tunturiparatiisin paratiisivappu

Hiihtohissit menivät nopeasti edenneen kevään takia Pallaksella jo kiinni, mutta vappuvalmistelut tunturissa jatkuvat. Vappupöydän koreaksi laittaa seitsemän arvostettua keittiömestaria. Luvassa onkin illallista tunturin tyyliin ja Kurujuhlat vappuaattona tiistaina.

Kurujuhlissa on kaikkien keittiömestareiden nimikkoannoksia ja talonpoika Lalli vetää keikan. Juhlat alkavat kello 12 virallisesta poksautuksesta. Piknikpöytäkisaa tuomaroivat keittiömestarit.

Alamäkeäkin on Pallaksella vielä tarjolla, sillä ennen vappua pyörivät pöllöjen vapaalaskuretket täysillä. Mikäli rinnepohja on vielä vappuna laskettavissa, vedetään juhlan kunniaksi skinnauslaskut eturinteillä!

Kurujuhla on olennainen osa Pallaksen vapputunnelmaa.
Kurujuhla on olennainen osa Pallaksen vapputunnelmaa.

Rukalla nautitaan Wappulounas

16-vuotiaille ja sitä vanhemmille lumilautailijoille suunnattu Rukan Wappulounas on perinteisesti yksi lautailijoiden kevään päätapahtumia. Tapahtumassa kisataan laudalla monipuolisissa suorituspaikoissa ja laskusessareiden jälkeen nautitaan letkeästä meiningistä sekä vauhdikkaasta musiikista.

Wappulounaan lisäksi Rukalla on tarjolla koko perheen ohjelmaa, kuten Family Parkin maksuttomat tapahtumat lapsille. Myös lasten vapun ohjelman löydät Rukan sivuilta.

Jo lokakuun alussa käynnistynyt laskukausi ei Rukalla pääty vappuun, vaan tavoite on laskea aina 9. toukokuuta 2019 asti.

Lautailijoiden wappulounas ei ole ainoa tapahtuma Rukalla, vaan tunturissa on huomioitu myös lapset. Kuva: Simo Vilhunen
Lautailijoiden wappulounas ei ole ainoa tapahtuma Rukalla, vaan tunturissa on huomioitu myös lapset. Kuva: Simo Vilhunen

Himos on alamäkikansan eteläisin vappukohde

Myös Himoksen vapulla on jo pitkät perinteet, sillä pohjoisrinteillä on ”lasketeltu shortsikauteen” jo vuosikausia. Rinteet ovat avoinna vapunpäivänä kello 10.00–16.00.

Vappupäivänä kello 12.00 lakitetaan rinnekone kuplivan juoman kera. Iltapäivällä kisaillaan vappuhengessä, palkitaan piukimmat lasketteluasut ja lasketaan vesiallaslaskuja. HimosCafen buffassa on tarjolla herkkuja moneen makuun.

Rinnekoneen lakitus on yksi Himoksen vappuperinteistä.
Rinnekoneen lakitus on yksi Himoksen vappuperinteistä.

Iso-Syötteen vappu juhlitaan etuajassa

Kevään poikkeuksellinen helleaalto on sulattanut lunta Iso-Syötteen rinteillä ennennäkemätöntä vauhtia, joten ennakkosuunnitelmista poiketen vappuna ei Iso-Syötteellä lasketa. Reikiä rinteessä on jo nyt, mutta Iso-Syötteen rinnehenkilökunta lupaa tehdä kaikkensa, jotta viikonlopusta tulisi hauska loppuhuipentuma kaudella.

Iso-Syötteen päivitetyt aukioloajat kauden viimeisille mäkipäiville:

Perjantaina 26.4.2019 kello 10-17 (ei iltamäkeä)
Lauantaina 27.4.2019 kello 10-17 (allaslasku & muuta ohjelmaa)
Sunnuntaina 28.4.2019 kello 10-15 (kausi päättyy)

Tavoitteen on pitää viikonloppuna auki rinteet 1., SnowPark, 9., MiniStreet, 4., 6., 7. ja 12.

Iso-Syötteellä on vapputunnelmat haetaan jo edellisenä viikonloppuna. Kuva: Antti Harju
Iso-Syötteellä on vapputunnelmat haetaan jo edellisenä viikonloppuna. Kuva: Antti Harju

Tahkolla seurataan säätä

Tahkon kausi 2018–19 päättyi virallisesti pääsiäiseen, mutta säiden salliessa päähissi pyöräytetään uudestaan käyntiin vapun kunniaksi. Tarkoitus on laskea vappulaskut Turistirinteessä 1.5.2019 kello 10.00–16.00.

Tarkista vapun rinnetiedot Ski.fi-sivuilta.

Juttu päivitetty 25.4.2019 kello 21.50: Iso-Syötteen aukiolo-, tapahtuma- ja rinnetiedot.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Aurinko, sininen taivas ja hohtava hanki saavat hiihtäjälle hymyn huulille.

Tämän takia keväthiihto on parasta

Keskusuutiset
Keväthangilla niin sukset kuin laskija tarvitsee voidetta.

Vinkit kevätrinteille

Hiihtokoulu
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet