Ylläs 27.2.2024

Kommentti: Jokainen hyötyy hiihtokoulutunnista

Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Laskettelu ja lautailu eivät ole poikkeuksia urheilulajien joukossa. Myös alamäessä voi kehittyä. Ja kehittymistä tapahtuu vain, jos harjoittelee, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Oletko keskivertoa parempi laskettelija? Vai muuten vain riittävän hyvä? Hienoa, onhan laskettelu ennen kaikkea nautintolaji. Monelle riittää, että tuntee olonsa turvalliseksi rinteessä.

Minä kuitenkin ajattelen, että lähes jokainen alamäkiharrastaja hyötyisi hiihtokoulutunnista. Miksi näin?

Ensinnäkin aina voi olla hauskempaa! Jos tunnet kotimäkesi jokaisen nyppylän ja kuopan jo ulkoa, niin laskeminen saattaa menettää kirkkaimman hohtonsa. Silloin kaivataan lisää virikkeitä.

Hiihtokoulutunnilla saat vinkkejä oman laskusi kehittämiseen ja treenejä, joita voit toistaa ja varioida. Tekniikkaa hioessa aika kuluu kuin siivillä ja tuttukin rinne tuntuu jälleen kiinnostavalta.

Parempi laskutekniikka säästää voimia

Huutavatko etureitesi hosiannaa jo ensimmäisten laskujen jälkeen? Lounaan jälkeen on pakko luovuttaa? Ihan mahdoton ajatus lähteä mäkeen rankan lumisateen jälkeen?

Ihan minun oman, epätieteellisen tilastoinnin perusteella 90 prosenttia alppilaskijaharrastelijoista laskee paino turhan takana. Takapaino polttelee etureisissä ja antaa lisävastusta ankkurihissimatkoille.

Saman tilaston mukaan 80 prosentti lautailijoista jarruttelee takajalalla potkien. Voisihan sitä taloudellisemminkin vauhtia hillitä.

”Oppiminen aina innostavaa. Lajissa kuin lajissa”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki innostaa.

Usein laskeminen kevenee ja sujuvoituu jo yhdellä hiihtokoulutunnilla hyvinkin yksinkertaisten harjoitusten ja vinkkien avulla. Voimia säästyy ja rinteessä jaksaa suihkia pidempiä päiviä.

Keho kiittää sujuvasta laskutekniikasta. Parhaimmillaan alamäkilajit antavat monipuolisesti liikettä koko keholle, parantavat koordinaatiota, tasapainoa ja sulavuutta.

Uuden oppiminen on innostavaa

Kuten alussa jo totesin, eivät laskettelu ja lumilautailu ole poikkeuksia urheilulajien joukossa. Myös alamäessä voi kehittyä. Ja kehittymistä tapahtuu vain, jos harjoittelee.

Olosuhteet opettavat. Kehityt, kun vietät rinteessä aikaa. Vieläkin paremmaksi kehityt, kun haastat itseäsi erilaisissa rinteissä ja olosuhteissa. Aina ei opettajaa välttämättä tarvita.

Tässä on kuitenkin voi olla sudenkuoppa. Ne liikemallit vahvistuvat, joita toistat. Eli jos lasket aina takapainossa, niin vahvistat takapainoista laskua. Mitä sitkeämmin sitä toistat, sitä vaikeampi liikemallia on muuttaa.

Hiihtokoulutunnilla saat kokemuksia siitä, miltä laskeminen voisi tuntua, jos tekniikkaa muuttaa. Saat ohituslipun: oikeilla harjoituksilla kehityt oikeaan suuntaan ja ripeämmin.

Lähes poikkeuksetta tekniikkatunnilla olleet oppilaat ovat hyvin hämmästyneitä: miten pienillä muutoksilla laskemisesta tulee sujuvampaa ja miten isoja harppauksia tunnin aikana voikaan ottaa.

Jos olet jo kokenut laskija, kerro se varatessasi tuntia. Jokaisesta hiihtokoulusta löytyy huipputaitavia ja kokeneita opettajia.

Ja onhan uuden oppiminen aina innostavaa. Lajissa kuin lajissa. Mieli kiittää.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.
Talmassa ymmärrettiin varhain lumilautailun merkitys ja se näkyi jo 1990-luvulla keskuksen mainonnassa. Wille Yli-Luoma ja Teppo Högman Talman esitteen kansikuvapoikina kaudella 1997–1998. Kuva: Mikko Suni
Kalle Palanderilla sydän sykkii yhä alppihiihdolle ja suksi kulkee mallikkaasti. Joulukuun 2023 alussa Kalle ikuistettiin laskemassa Vihdin rinteillä.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.

Asenne ratkaisee – hyvällä fiiliksellä kehitys on nopeaa

Hiihtokoulu
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.

Miksi suomalainen mies karttaa hiihtokoulua?

Hiihtokoulu
Jalkapohjat rennoksi ja pystyt reagoimaan nopeasti rinteen muotoihin sekä vaihteleviin lumiolosuhteisiin. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki näyttää mallia.

Kehity laskijana: Rentouta varpaat ja opi viemään paino eteen

Hiihtokoulu