Messilä 27.1.2023

Tanja Poutiainen-Rinne kauden avauksessa: ”Tätä on odotettu!”

Tanja Poutiainen-Rinne ja kauden avauslasku Levillä 8.10.2021. Tanja Poutiainen-Rinne ja kauden avauslasku Levillä 8.10.2021.
Laskettelukausi 2021–2022 käynnistyi yhtä aikaa Levillä ja Rukalla 8.10.2021. Levillä mäkeen ensimmäisten joukossa suuntasi Suomen menestynein naisalppihiihtäjä Tanja Poutiainen-Rinne viisivuotiaiden lastensa kanssa.

Perjantaina 8. lokakuuta 2021 Levin Eturinteellä pyörii heti aamusta iloinen kolmikko. Laskettelukauden avaus on hissimatkan päässä, ja kihelmöivä jännitys on helposti aistittavissa. Tanja Poutiainen-Rinne on viisivuotiaiden kaksostensa kanssa ensimmäisten joukossa kautta avaamassa.

Lapset haluavat heti parkkiin. Ja äiti tietysti perässä.

Kipinöivä talven odotus

Voisi kuvitella Tanjan nähneen niin paljon kauden avauksia, että talven ensimmäiset laskut eivät erityisemmin tunteita enää herättäisi. Mutta ei, into ja ilo on suorastaan ylitsevuotavaa.

”Aivan mahtavaa päästä taas suksille ja lumille! Vappuna kun on laskettu viimeksi, niin kyllähän tätä odottaa”, Tanja iloitsee.

Suhde lasketteluun ja myös kauden ensimmäisiin mäkiin on muuttunut kisauran jälkeen. Kisalaskijalle uusi kausi alkoi nopeasti edellisen perään. Kesät ja syksyt kuluivat jäätiköillä treenaten ja välineitä testaten.

”Kun laskin kilpaa, ei kauden alku ollut mitenkään erikoinen juttu. Ei ollut sellaista kipinöivää odotusta. Nyt ensimmäisiä laskuja odottaa entistä enemmän!”

Laskettelu on perheen yhteinen harrastus. Kesällä Tanja Poutiainen-Rinteen liikkuu perheen kanssa yhdessä paljon luonnossa.

Laskettelu on intohimo ja rakas harrastus

Tanja Poutiainen-Rinne muistetaan kisa-ajoiltaan iloisesta ja positiivisesta luonteestaan. Sama ilo ja into on nähtävissä edelleen. Uuteen laskettelukauteen ei tarvitse erikseen latautua.

”Laskeminen ja alppihiihto on ollut minulle kolmevuotiaasta asti intohimo ja rakas harrastus. Into ei ole mihinkään kadonnut, vaikka olen aika paljon saanut laskea – myös työkseni”, Tanja vakuuttaa.

Lasten synnyttyä tuli luonnollisesti hetki, jolloin mäkeen pääsi harvoin.

”Nyt kun on jo muutama talvi oltu lumilla, laskevat viisivuotiaat lapset niin hyvin, että tästä on tullut perheen yhteinen harrastus. Enää ei vaan lasketa lasten rinteitä, vaan voidaan kiertää tunturia ja nauttia laskemisesta porukalla. Se luo aivan uuden innon ja odotuksen”, Tanja selittää innostuneena. Ja kaksoset ovat selvästi samaa mieltä äitinsä kanssa.

Talven odotus on ilmeisesti perinnöllistä, sillä kaksoset kyselivät äidiltään jo syyskuussa, että milloin se talvi tulee.

”Lapset löysivät mökin nurkista vanhat minisukset, ähräsivät ne jalkaan ja keksivät heinäpenkasta mäen. Itsekin innostuu, kun näkee kuinka paljon lapset odottavat talvea.”

Valmistautuminen tehdään lasten ehdoilla

Perheenäidin ja huippu-urheilijan valmistautumisessa laskettelukauteen on yhtäläisyyksiä, mutta myös muutamia perustavalaatuisia eroavaisuuksia.

”Kun kisasin, niin kaikki välineet olivat aina viimeisen päälle kunnossa. Nyt huomaa heräävänsä viime tingassa siihen, että lapset ovat kasvaneet ja monot eivät mahdukaan enää”, vauhdikkaan perheen äiti naureskelee.

Ensin siis katsotaan, että lasten välineet ovat kunnossa – ja jos aikaa riittää, niin huolletaan vähän omiakin. Kiireestä huolimatta Tanja painottaa edelleen välineiden kunnon tärkeyttä:

”Se vaikuttaa niin paljon harrastuksen mielekkyyteen.”

Välineiden viimeisen päälle viimeistelyyn ei aina aikaa ole, mutta yhdestä asiasta Tanja ei ennen mäkipäivää vieläkään tingi:

”Vaikka muuten oma aika on kortilla, niin mäkeen mennessä teen aina muutamat rutiiinilämmittelyt.”

Lämmittelyn tärkeyttä ei voi koskaan liikaa korostaa. Laskemaan on useimmilla niin kova into, että ei malta käyttää muutamaa minuuttia lämmittelyyn. Lyhyessä ajassa tekee jo melkeinpä ihmeitä:

”Kyykkyyn ylös monot jalassa kymmenen kertaa, käsien pyöritykset ja selän lämmittely esimerkiksi pyörittelemällä, jotta saa kokonaisvaltaisesti lämpöä”, Tanja vinkkaa.

”Korostin jo urheilijana ollessani lämmittelyn tärkeyttä. Sen merkitys vain korostuu etenkin nyt, kun en enää ole huippu-urheilija. Pienillä asioilla pystyy ehkäisemään vammoja. On myös paljon mielekkäämpi laskea, kun on lämmitellyt kropan valmiiksi.”

Talvella 2021–2022 lasketaan paljon, Tanja on luvannut lapsilleen.

Talvella lasketaan paljon

Ennen lähinnä kilpalaskijat avasivat kauden jo kesällä tai syksyllä, silloin tosin useimmiten Alppien jäätiköllä. Nyt jokaisella on mahdollisuus laskea jo lokakuussa kotimaan keskuksissa.

Laskettelukausi on laajentunut syksyyn ja syysloma on Levillä ja Rukalla jo vilkasta sesonkia. Tuntureissa voi saman päivän aikana esimerkiksi lasketella, hiihtää laduilla, vaeltaa ja pyöräillä. Myös Tanja Poutiainen-Rinne tervehtii kauden pidentymistä ilolla.

”Laskettelu on koko perheen harrastus taaperosta vaariin. Onkin hienoa, että on saatu syksystä uusi sesonki.”

Ympärivuotista laskukautta Tanja ei kuitenkaan haikaile, vaan hän haluaa tarjota omille lapsille myös kesälajeja. Kesätauko tekee terää ja lokakuussa on sitten taas kiva avata talvikausi.

Talvelle 2021–2022 perhe Poutiainen-Rinne on ladannut jo paljon laskusuunnitelmia. Perinteisesti perhe ottaa vastaan uuden vuoden tunturissa. Levin mökillä menee myös kaikki pidemmät lomat ja varsin moni viikonloppu.

”Nyt kun lapset ovat oppineet laskemaan, niin on tarkoitus kartoittaa muitakin Lapin kohteita. Ja onpa yksi Sveitsin reissu varattu talvelle. Se on itse asiassa minun ensimmäinen lasketteluloma Alpeilla – aikaisemmat ovat olleet treeni- tai kilpailureissuja”, Tanja naurahtaa tajutessaan saavansa rakkaaseen lajiinsa jälleen uuden ulottuvuuden.

Luitko jo nämä?

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset
Joona Kangas kotiparkissaan Levillä kauden avauksessa 2.10.2020.

Nyt alkoi talvi! Joona Kangas näyttää, kuinka laskukausi käynnistetään

Keskusuutiset
Kalle Palander kunnioittaa hiihtoresortten lumetusosaamista. ”Rinteet on saatu kuntoon järjettömällä työmäärällä. Onneksi ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään, että lumi ei synny itsestään”, Palander huomauttaa.

Kalle Palander – lumen lähettiläs

Keskusuutiset