Keskusuutiset 0
Levi 11.9.2021

Nyt alkoi talvi! Joona Kangas näyttää, kuinka laskukausi käynnistetään

Joona Kangas kotiparkissaan Levillä kauden avauksessa 2.10.2020. Joona Kangas kotiparkissaan Levillä kauden avauksessa 2.10.2020.
Talvi 2020–2021 alkoi Levillä ja Rukalla perjantaina 2.10.2020. Laskettelukauden käynnistyessä innokkaat odottivat heti aamusta ensimmäistä hissiä. Seurasimme kauden aloitusta freeski-laskija Joona Kankaan kanssa.

Leudon lokakuisen maiseman halkoo leveä valkoinen raita: Levin eturinteeseen on levitetty kesän yli säilötyt lumet. Kun ensimmäinen tuolihissi pyörähti käyntiin 2.10.2020 kello 9.30, oli ensimmäisten joukossa myös Levin oma poika, olympialaisissakin Suomea edustanut Joona Kangas.

Kokenut laskija on kauden avauksesta yhtä tohkeissaan kuin kaikki muutkin, onhan edessä parhaimmillaan yli 200 päivää alamäkeä!

Perjantaina 2.10.2020 oli Levin eturinteen tuolihissin ala-asemalla iloinen tunnelma. Joona Kangas oli ensimmäisten joukossa nousemassa rinteelle.

Edellisen talven lumista rinne ja parkki

Koskaan aikaisemmin ei laskettelukausi Suomessa ole alkanut yhtä aikaisin kuin nyt. Talvi 2020–2021 käynnistyi samaan aikaan Levillä ja Rukalla, eli perjantaina 2.10.2020. Molemmat keskukset säilöivät edellisen kauden lumet rinteisiin eristeiden alle valtaviin varastoihin.

Levillä lumet on levitetty eturinteeseen. Tuolihissin yläasemalta lasketaan alas Zero Pointille asti. Ankkurihissin viereen on rakennettu kahden laskulinjan parkki: putkia, muutama reili, kumpu ja hyppyri. Jo tässä vaiheessa on helppo veikata, että parkista tulee syyslomalaisten suosikki.

Parkkiin suuntasi heti myös Joona Kangas. Hän on yksi Suomen menestyneimmistä ja seuratuimmista freeski-laskijoista. Joona on tyylikäs ja luova laskija, joka tunnetaan ehkäpä kisamenestystä paremmin kuvista ja videoista. Esimerkiksi Joonan Instagram-tilillä on reilusti yli 18 000 seuraajaa.

Juhlahetki: tästä alkaa laskettelukausi!

Levin oma poika jaksaa innostua

”Mahtavaa, kun niin nopeasti meni kesä ja nyt pääsee jo mäkeen”, Joona Kangas iloitsee rinteessä.

Ennen Joona on joutunut hakemaan alkukauden lumet kauempaa, mutta nyt mäkeen pääsee kotiovelta. Levi on ollut Joonan kotipaikka 15 vuotta, eli siitä lähtien kun perhe tunturiin muutti.

”Täällä innostuin kunnolla laskuhommista. Sitä ennen olin laskenut Ounasvaaralla, mutta täällä suuntasin sitten suoraan parkkiin.”

Ympäristö oli ilmeisen inspiroiva, sillä menestystä alkoi karttua varhain. Nuoresta iästä huolimatta takana on jo olympialaiset, MM-kisoja, lukematon määrä maailmancup-startteja sekä useita kutsukilpailuja.

Ja kaikesta nähdystä ja kokemasta huolimatta Joona on ensilumilla innoissaan kuin pikkupoika.

”Siistiä! Ja bonusta, kun on street on heti alusta asti valmis!”

”Vaikka intoa riittää, niin kannattaa aloittaa iisisti. Kesän jälkeen voi olla vähän ruosteessa, joten kannattaa lämmitellä perusjuttuja tehden. Siitä sitten pikkuhiljaa vaikeampia temppuja kokeilemaan”, kuuluu Joona Kankaan vinkit ensilaskuille.

Koululaisten syysloma on aktiiviloma

Säilölumien ansiosta kevään ja talven välinen rospuuttokausi on Suomessa todella lyhyt. Normaalina sesonkina Lapissa lasketaan vielä toukokuussa. Innokkaimmat hakevat tunturien kuruista lunta vielä kesälläkin.

Syysloma mielletään jo varsin hyvin kesän ja talven loistavasti yhdistäväksi aktiivilomaksi. Tunturissa voi koululaisten lomaviikon aikana lasketella ja lautailla, hiihtää ladulla, pyöräillä ja patikoida. Seikkailupuistokin on auki ensimmäisen syyslomaviikon.

Kun koululaisten syyslomat ovat ohi, on kaamoksen kauneus ja alkutalvi jo ovella. Tunturin verhoutuessa valkoiseen täyttää rinteet lukuisat harjoitusryhmät. Joulukuun valkeutta ihastelee jo suurempi laskettelijoiden joukko. Sitä ennen kuitenkin mittelöidään pujottelun maailmancup-pisteissä Levi Black -rinteessä. Sielläkin onnistunut kisatapahtuma varmistetaan säilölumen avulla.

Kauden avauksessa Levillä on laskettavana eturinne tuolihissin yläasemalta lähtien sekä kahden linjan parkki.

Joona Kangas paikkaa kevättä syksyllä

Ensimmäisten laskupäivien suunnitelmat ovat Joonalla varsin selvät:

”Meillä on Camp 531 -parkkitapahtuma perjantaina ja lauantaina. Olen siinä mukana Levillä asuvan lumilautailja Zenja Potapovin kanssa. Camp 531 on perinteisesti keväinen parkkitapahtuma, mutta koronan takia se siirtyi nyt syksylle”, Joona kertoo.

Syksyllä on hyvä hakea laskutuntumaa, sillä Joona Kankaan talvesta on tulossa kiireinen – mikäli vain reissaamaan pääsee.

”Viime kausi oli ensimmäinen, kun tein kuvaushommia täysipainoisesti koko kauden. Zenjan kanssa kuvattiin paljon katuspotteja. Toinen laski ja toinen kuvasi. Helmikuussa kuvattiin Keeshlife-porukan kanssa Innsbruckin takamaastoissa kuukauden verran.”

Joonan laskuja Keeshlifen videolta löytyy kaikkien nähtäväksi YouTubessa.

”Ne on vähän kotikutoisella meiningillä tehty, itse kuvattu ja editoitu ilman budjettia. Puhtaasti intohimolla tehtyjä pätkiä.”

Joonan suunnitelmissa on kuvata tällä kaudella entistä enemmän. Keväällä kuvausten lisäksi kalenteriin on tarkoitus mahduttaa kisatapahtumia. Mutta varhain alkanut talvi sisältää etenkin parkissa laskemista.

”Viime kausi kun jäi parkissa vähän lyhyeksi, niin nyt on kiva päästä laskemaan kunnolla parkkia.”

”Itse aion vetää ihan rinteessä kurvaillen ja suksituntumaa hakien. Etuperin ja takaperin kurvailemalla tuntumaa alle”, Joona Kangas kertoi kauden 2020–2021 ensilaskuistaan.

Luitko jo nämä?

Levi on jälleen panostanut tulevaan laskukauteen, ja talvelle 2021–2022 on tehty monta laskukansaa kiinnostavaa parannusta. Myös kuvassa oleva joulupukin mökki on remontoitu entistä kiinnostavammaksi.
Ylläksen Gondoli-rinteen lumetukseen ja valaistukseen on tehty mittavat investoinnit laskettelukaudelle 2021–2022.
Mielakka LBP, eli Lasten Bike Park, sopii mainiosti junioreiden lisäksi myös hissipyöräilyn opetteluun. Mattohissin ja helppojen reittien lisäksi alueella voi harjoitella hyppyjä tai vaikka wall ride -ajoa.
Alamäkipyöräily on mainio koko vauhdikkaan perheen yhteinen harrastus.
Syksyllä 2021 valitaan ensimmäistä kertaa Vuoden Bike Park. Kerro ehdotuksesi perusteluineen ja voit voittaa kausikortin valitsemaasi bike parkiini!
”Jokainen voi itse vaikuttaa riskeihin ja niiden toteutumiseen”, muistuttaa bikepark-ohjaajien kouluttaja AP Laiho.
Hollantilainen Rick Koekoek on vaihtanut kilpauran ja eksoottiset kuvauskohteet Rukan maisemiin.
Kitka – Ruka Mountain Bike Weekend tuo tunturiin kisoja ja tapahtumia. Sekä tietysti asianmukaiset loppubileet!
Monen vuokraamon yhteydestä löytyy myös huoltopalvelut ja ainakin pieni shop. Kuvassa Sappeen vuokraamo.
Ounasvaara bike park avattiin uudistettuna kesäkuun lopussa 2021. Pyöräilykausi jatkuu aina elokuun loppuun asti.

Lue lisää

Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset
Juuso Holstein ja Esko Liukas laskivat 12 kuukautta luonnonlumilla Suomessa. Lokakuun 2019 ja syyskuun 2020 väliin mahtui häikäisevän monta laskua helteessä, revontulten loimussa, auringon paisteessa, puuterilumessa ja kipakassa pakkasessa. Kuva: Esko Liukas

12 kuukautta laskettelua luonnonlumilla Suomessa

Laskettelu
Koululaisten syysloma on nyt myös hiihtoloma. Laskettelukeskusten aktiviteettitarjonta on suorastaan hengästyttävän runsas: laskettelua, lautailua, pulkkailua, maastohiihtoa, pyöräilyä, vaellusta, kiipeilyä – ja lista jatkuu...

Laskettelukeskukset ovat syysloman runsaudensarvi

Keskusuutiset