Sappee 16.9.2023

Hiihtokoulu opastaa turvallisesti takamaastoihin

Tuomo Poukkaselle liikkuminen takamaastoissa on laskemisen lisäksi kuntoilua sekä maisemista nauttimista.
Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia rinnealueiden ulkopuolella laskemisesta. Monelle takamaastoissa laskemisessa ympäristön havainnointi ja luontokokemukset ovat tärkein tekijä. Toisessa ääripäässä on adrenaliinin jahtaajat, jotka haluavat mitata omia rajojaan riskejä ottaen.

Suurimmalle osalle syyt takamaastoissa liikkumiseen ovat jossain näiden välillä. Hoidettujen rinteiden ulkopuolella laskemisella on monta nimeä: vapaalasku, tunturihiihto, off-piste laskeminen, touring, rando tai vaikka SkiMo (Ski Mountaneering). Näillä kaikilla on yhteinen nimittäjä: hiihtonautinto saadaan hoitamattomien rinnealueiden ulkopuolella.

Liikkeelle hiihtokoulusta

Monet Lapin hiihtokoulut tarjoavat mahdollisuuksia kokeilla ja kehittää turvallisesti laskutaitoja merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Helpoimmillaan ne on vierailuja rinteiden vierustoilla ja pisimmillään koko päivän retkiä tunturissa.

Ylläs-Skin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen on intohimoinen randoilija, toimii Ski Patrolina sekä lumitutkijana Ilmatieteenlaitoksen apuna. Luotettavampaa seuraa on vaikea Suomesta löytää.

”Ensimmäinen lähtökohta on turvallisuus, siitä ei tingitä. Takamaasto-opettajiksi meillä pääsee vain lumiturvallisuuskurssit käyneet hiihdonopettajat. Myös heidän sosiaalisten taitojen täytyy olla erittäin hyvät”, Poukkanen painottaa.

Takamaastojen taika viehättää

Tuntureiden lumo vetää puoleensa. Kiinnostus takamaastojen hiihtokoulutunteja kohtaan onkin kasvussa. Retken huipentuma on puuteriluminen lasku. Lihasvoimin tehty nousu saa laskun tuntumaan todella ansaitulta.

”Laskijat varustetaan lumiturvallisuusvälinein. Alkuun opetetaan niiden käyttö ja käydään läpi toimintamekanismit, jos jotain yllättävää tapahtuu. Hiihtokoulussa tiedetään aina tuorein lumiturvallisuustilanne ja retkien sisältöä muokataan aina kelien mukaan”, Tuomo Poukkanen muistuttaa.

Poukkanen kertoo oman suhtautumisensa muuttumisesta
”Aluksi minulle tärkeintä oli laskeminen. Kaikki toiminta tähtäsi siihen, että sai pehmeää lunta suksien alle. Nykyisin tämä on kuntoilua sekä maisemista nauttimista, sen laskemisen lisäksi. Enää en ole pettynyt, vaikka pehmeää lunta ei suksien alle löytyisikään.”

Sopii liki kaikille

Julkisuudessa herkutellaan ammattilaskijoiden ällistyttävillä suorituksilla liki pystysuorilla seinämillä. Lajiin kuluu kuitenkin enemmän nautiskeluhenkinen laskeminen sopivan loivilla rinteillä.

”Hiihtokoulun kautta saa kaikki tarvittavat varusteet, kuten vapaalaskusiteillä olevat sukset, teleskooppisauvat sekä lumiturvallisuusvälineet. Varusteiden käyttö opetellaan ennen luontoon lähtemistä. Koska olosuhteet muuttuvat ja asiakkaiden taidot vaihtelevat, niin jokainen reissu on yksilöllinen. Kannattaa kokeilla, vaikka ei olisikaan eksperttitason laskija. Takamaastoista saa aivan uuden ulottuvuuden laskuharrastukseen”, Poukkanen kehottaa.

Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Finlav: lumivyöryoppia vapaalaskijoille

Keskusuutiset

Ski Patrol edistää rinneturvallisuutta

Keskusuutiset

Ski Patrol kertoo Levin kesän salaisuudet – poimi tästä parhaat palat

Kesäaktiviteetit