Sappee 11.6.2024

Ski patrol kertoo: nämä ovat rinnesääntöjen noudattamatta jättämisen top 3

Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä. Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Rinnesääntöjä noudattamalla hiihtokeskuksissa kaikilla on mukavaa. Säännöt on helppo muistaa, mutta silti ne toisinaan saattavat unohtua. Ski patrolit valvovat hiihtolomilla tehostetusti rinnesääntöjen noudattamista.

Rinnesäännöt on tehty mahdollistamaan kaikille turvallinen ja mukava laskupäivä. Vaikka säännöt ovat selkeät, ne tuppaavat välillä osalla rinnekävijöistä unohtumaan. Siksi ski patrolit järjestävät hiihtolomalla tehovalvontaviikon, jonka teemana on rinnesääntöjen noudattaminen.

Nuuksio Ski & Biken (Swinghill) ski patrol Jaakko Kallio näkee teemaviikon tarpeellisena:

”Osalla laskijoista säännöt haihtuvat mielestä ainakin osittain. Keskuksien välillä on vähän kulttuurieroja, joka vaikuttaa paljon siihen, mitkä säännöt ovat missäkin paikassa muistista kadonneet. Meillä Swinghillissä sääntöjen noudattamista seurataan jatkuvasti. Mielestäni sääntöjen kertaus on kaikille tärkeää, mutta ehkäpä erityisesti vikkelille junioreille sekä treeniporukoille.”

Ski patrol Jaakko Kallion vinkki toimii: ”Kannattaa käyttäytyä rinteessä siten, kun haluaisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän.”

Into lyhentää muistia

Jaakko luettelee nopeasti rinnesääntöjen noudattamatta jättämisen top 3 -listan:

”Parkissa kasaannutaan isoiksi ryhmäksi, eikä muille laskijoille jää tilaa. Toinen yleinen puuttumisen aika on kokoontuminen kumman tai muun näköesteen taakse. Kolmas on ylhäältä laskevan väistämisvastuu.”

Yksi usein toistuva vaaratilanne on keskuksissa, joissa pääsee metsään laskemaan.

”Metsästä tullaan usein rinnealueelle katsomatta ylöspäin rinteeseen, että onko siellä joku tulossa ja onko hyvä hetki tulla rinteeseen. Niissä tilanteissa voi käydä pahastikin.”

Mikäli ski patrol joutuu johonkin tilanteeseen puuttumaan, vastaanotto on Jaakon muukaan useimmiten ymmärtävä.

”Rinteessä on paljon erilaisia laskijoita ja välineitä, joten kulttuurieroja on nähtävissä. Ski patrolina on tärkeää luonteva lähestyminen, eli yritän saada asiallisen ja hyvän keskusteluyhteyden. Viesti kyllä menee perille, kun sen järkevästi perustelee. Eri juttu on, kuinka kauan viesti mielessä säilyy.”

Jaakko suhtautuu lyhyeen muistiin osin ymmärtäväisesti.

”Nuorilla ja lapsilla on näiden suhteen lyhyin muisti. Kun laumassa liikutaan, on kivaa ja tohina päällä, silloin ymmärrys ympäristöstä voi vähän unohtua. Siksi näistä asioista pitää muistuttaa.”

Mainio laskuporukka Real Skifi näyttää Ski.fi:n opetusvideolla, miten parkissa käyttäydytään.

Suksen kärjet alamäkeen ja hanskat käteen

Rinnesäännöistä ensimmäinen muistuttaa tarkastamaan, että laskuvarusteet ovat kunnossa. Ski patrol tarkkailee jatkuvasti myös laskijoiden varusteita, vaikka eivät kaikkia säätöjä kaukaa näekään.

”Koko ajan skannailen laskijoiden varusteita, miten he lähtevät liikkeelle ja minkälaisin varustein. Vuokraamon varusteet ovat kunnossa, mutta vielä pitää varmistaa, että niitä käytetään oikein. Tarvittaessa käyn korjaamassa puutteellisia varusteita. Haluan luoda välittävää kulttuuria rinteessä.”

Ulkomaalaisten laskijoiden määrä on kasvussa Suomen hiihtokeskuksissa. Pääkaupunkiseudullakin rinteisiin suuntaa turisteja, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta lumesta.

”Ski patrolina haluan varmistaa, että heille jää hyvä maku ensimmäisestä päivästään lumen ja jään kanssa.”

Yleisimpiä puutteelliset varusteet ovat epäsopivat tai väärän tyyppiset varusteet. Myös suomalaisittain suorastaan hupaisia tilanteita on sattunut eteen.

”Sukset on olleet jopa väärinpäin jalassa, joskus tullaan jopa farkut jalassa ja ilman hanskoja pakkaseen. Kypärättömiltä saatan käydä kysymässä, että haluaako varmasti lähteä laskemaan ilman kypärää.”

Sääntöjä tarvitaan myös ylämäessä

Ski touring, skinnailu tai randoilu, rakkaalla harrastuksella on monta nimeä. Omin voimin ja nousukarvojen avulla ylös nouseminen on mukavassa kasvussa. Skinnailijoita näkee myös hiihtokeskuksissa.

”Skinnailun suosio kasvaa ja se kiinnostaa monia. Meillä Swinghillissä ylösnousijoille on osoitettu linja, missä ylöspäin saa nousta.”

Suurimmalla osalla skinnailjoista on hyvä pelisilmä, eivätkä he aiheuta ongelmia itselleen tai muille rinnealueella liikkuville. Aina kuitenkin mukaan mahtuu niitä, jotka näkevät oikeudekseen nousta rinnettä samaan aikaan, kun muut viilettävät mäkeä alas.

Lue myös: Nauti skinnaamisesta – turvallisesti

Ski patrolin vinkit rinteeseen

Puna-asuinen ski patrol on helppo havaita hiihtokeskuksessa. Univormusta ja virallisesta asemastaan huolimatta he ovat liikkeellä positiivisella asenteella tavoitteenaan mahdollistaa kaikille mukava rinnepäivä.

”Ski patrol on silloin onnistunut, kun turvallisuus paranee hyvän asiakaskokemuksen kautta. Haluamme olla helposti lähestyttäviä avustajia ja tiedon antajia, pyrin sen mukaiseen toimintaan.”

Loppuun ski patrol Jaakko Kallio kertaa vinkit onnistuneeseen mäkipäivään:

”Jokainen päivä rinteessä on erilainen: sää, jaksamistila tai vaikka rinteen kunto on erilainen kuin viimeksi käydessä. Oma taito, kyvykkyys sekä olosuhteet tulee olla turvallisessa tasapainossa. Muista myös, että rinteessä on eri tasoisia laskijoita. Kannattaa käyttäytyä rinteessä siten, kun haluaisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän.”

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Ski patrol valvoo tehostetusti rinnesääntöjä hiihtolomalla 2024.

Luitko jo nämä?

”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.

Temppuilu hississä voi lopettaa kaikkien mäkipäivän

Laskettelu
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen

Kiusaaminen ei kuulu rinteeseen – eikä elämään muutoinkaan

Laskettelu
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.

Roska on rinteessä vuosisatojen riesa

Laskettelu