Talma 2.2.2023

Vapaalaskijan turvallisuus koostuu monesta tekijästä

Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla. Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Vapaalaskussa on aina riskinsä, jotka jokaisen laskijan tulee tiedostaa. Vaikka vapaalaskuretkiä tarjoavan yrityksen on huolehdittava, että hänen tarjoamansa palvelu on asiakkaalle turvallinen, on myös asiakkaalla vastuu turvallisuudesta.

”Hoidettujen rinteiden ulkopuolella on laskettu aina ja buumi näyttää edelleen vahvistuvan. Yhä useampi haluaa oppia lisää ja osallistuu kaupallisille vapaalasku- ja lumiturvallisuuskursseille, mikä on erinomainen asia,” kertoo ylitarkastaja Aleksi Latvala Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Tämän takia Tukes on laatinut yhdessä alan toimijoiden kanssa ohjeet vapaalaskupalveluiden ja lumiturvallisuuskoulutusten järjestämisestä. Toimintaohjeen tavoitteena on, että Suomessa järjestetyt offariretket ja lumiturvallisuuskoulutukset ovat laadukkaita ja turvallisia.

Yrittäjä vastaa palvelun turvallisuudesta

Palveluita tarjoava yrittäjä vastaa, että hänen tarjoamansa palvelu on asiakkaalle turvallinen. Tukes puolestaan valvoo, että yrittäjät noudattavat kuluttajaturvallisuuslakia. Vapaalaskupalveluiden turvallisuutta pyritään osaltaan parantamaan yrittäjille suunnatulla ohjeistuksella.

Toimintaohjeessa muun muassa neuvotaan toimijoita vaarojen tunnistamisessa ja palveluista tiedottamisessa. Ohjeessa on määritelty myös hyvän oppaan ominaisuuksia ja taitoja: Hyvällä oppaalla on esimerkiksi hyvä kunto ja laskutaito, pedagogista osaamista ja ryhmänhallintakykyä, paikallistuntemusta ja riittävä lumiturvallisuusosaaminen. Ensiapuosaaminen ja kyky toimia tehokkaasti hätätilanteissa on myös erittäin tärkeä osa oppaan pätevyyttä.

Myös asiakkaalla on vastuuta turvallisuudesta

Myös opastetuilla retkillä asiakkaalla on vastuunsa. Aleksi kertoo minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja asiakkaalla tulee olla ja miten hänen tulee toimia:

”Tämän tyyppisissä aktiviteeteissa vastuuta on myös asiakkaalla, ennen kaikkea omasta toiminnasta mutta myös koko ryhmän turvallisuudesta”, Aleksi kertoo.

Aleksi listaa asioita, jotka ainakin on huomioitava osallistuttaessa vapaalaskuretkelle tai lumiturvallisuuskurssille:

  1. Selvitä millaista osaamista, fyysistä kuntoa ja varusteita palvelu vaatii ja arvioi realistisesti sopiiko se sinulle.
  2. Ilmoita palveluntarjoajalle mahdollisista osallistumista rajoittavista tekijöistä kuten sairauksista.
    Varustaudu annettujen ennakko-ohjeiden ja päivän olosuhteiden mukaan. Varmistu, että välineesi toimivat ja osaat käyttää niitä.
  3. Noudata annettuja ohjeita ja sääntöjä – kysy, jos olet epävarma.
  4. Olet vastuussa omasta tekemisestä ja myös muiden turvallisuudesta, joten älä hölmöile.
  5. Tunne omat rajasi – keskeytä jos et kykene jatkamaan toimintaa.
  6. Vuokratessasi välineitä (piipparit ym.) varmistu, että ne toimivat ja osaat käyttää niitä oikein. Kysy neuvoa tarvittaessa.

”Lisäinfoa vapaalaskun turvallisuudesta löydät esimerkiksi tämän sivuston monista erinomaisista artikkeleista”, Aleksi vinkkaa.

Ilmoita onnettomuudesta tai puutteesta

Mitä sitten, jos palvelussa tapahtuu onnettomuus tai kaikki ei mielestäsi mennyt turvallisesti?

”Jos palvelussa tapahtuu vakava onnettomuus tai läheltä piti -tilanne, tulee yrittäjän ilmoittaa siitä Tukesiin. Voit tehdä ilmoituksen onnettomuudesta tai vakavasta puutteesta myös itse”, huomauttaa Latvala.

Tukes ei valvo omatoimista vapaalaskun harrastamista, mutta suosittelee kaikille lajin harrastajille tietojen ja taitojen kehittämistä.

”Meillä on suomessa FINLAV-lumiturvallisuuskoulutusjärjestelmä, jonka kursseja käymällä omatoimilaskijat voivat kehittää lumiturvallisuusosaamistaan ja siten valita turvalliset nousu- ja laskureitit sekä välttää lumivyörymaaston”, kertoo Aleksi.

Tukesin laskettelu- ja vapaalaskupalveluiden turvallisuuden asiantuntijat ovat myös itse aktiivisia lajien harrastajia.

”Jos näet meidät rinteessä Tukesin takki päällä, tule nykäisemään hihasta. Tai jos jokin asia askarruttaa, ota puhelimitse tai sähköpostilla yhteyttä”, Aleksi kannustaa.
 
Aleksi Latvala, ylitarkastaja, laskettelukeskukset ja vapaalaskupalvelut, puh. 029 5052 091
Jaakko Laitinen, ylitarkastaja, laskettelukeskukset, puh. 029 5052 194
Hannu Väärälä, ylitarkastaja, vapaalaskupalvelut, puh. 029 5052 158
Sähköpostit etunimi.sukunimi@tukes.fi

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Koskematon hanki on ihanaa, mutta se voi olla myös petollista. Lumiturvallisuuskouluttaja Eeva Mäkelä korostaa osaamisen ja oikeiden vvyörypelastusvälineiden merkitystä.

Piippari – valitse ja opettele elintärkeä laite huolella

Lumiturvallisuus
Ape Majava järjestää vapaalaskuklinikoita Levillä. Myös öiset laskuretket kuuluvat ohjelmaan.

Vapaalaskija Ape Majavan opit rinteiden ulkopuolelle

Vapaalasku
Luonnonvaraisilla tuntureilla kulkee vapaalaskijoiden lisäksi muitakin ulkoilijoita. Kaikille ei lumivyöryvaara ole tuttu asia. Ylläksellä ski patrol muistuttaa kulkijoita vaarasta kaikkein suosituimmalla retkipaikalla.

Vapaalaskija: opi hyödyntämään lumivyöryennuste

Laskettelu