Sappee 16.9.2023

Valitse lapselle välineet oikein

World Snowboard Day sunnuntaina 22.1.2017 on lumilautailun juhlaa. Kuva Iso-Syötteen parkista.
Lapsille valitaan vuokraamoissa varusteet turhan usein helpoimman kautta. Muutamalla nyrkkisäännöllä löydät lapselle vaivattomasti oikean kokoiset välineet, joilla opettelu on helppoa, hauskaa ja turvallista.

Kun vuokraamoon saavutaan, on lapsi usein jo pakattu rinnevalmiiksi kaikkine toppavaatteineen. Pienen tuskastuminen onkin hyvin mahdollista jo monojen pukemisen aikaan, uudelleen sovittamisesta puhumattakaan.

Monojen valintaa helpottamaan kannattaa mitata lapsen jalka etukäteen ja ilmoittamalla jalan pituuden senteissä vuokraamon henkilökunnalle. Hyvä mono on tukeva ja napakka, mutta se ei saa painaa kipeästi. Tämän arvion tekee viimekädessä aina lapsi itse, jonka selvittäminen vaatii vanhemmalta kohtuullista kärsivällisyyttä ja kommunikointitaitoa.

Sopivassa monossa lapsen jalka ei hölsky, jolloin myös pysähdykset ja käännökset lähtevät heti käyntiin, eikä vasta kuin jalka on kohdannut monon reunan.

Suksi on lasta lyhyempi

Oikean mittainen suksi on toki tärkeä asia, muttei niin kriittinen kuin monot. Lapsen suksissa ei ole kauheasti teknisiä eroja eri merkkien kesken. Ne ovat tehty mahdollisimman keveiksi ja helposti käsiteltäviksi.

Mittoja on lapsen pituuteen suhteutettuna harvakseltaan, vain 10 cm välein, joten lähes aina joutuu tekemään jonkinlaisen kompromissin. Vuokraamoissa perusajatus on noin 20 senttiä lasta lyhyempi suksi. Jos lapsi on esimerkiksi 125 senttiä pitkä, on suksen mitta 110 cm.

Pikatestinä voi käyttää suksien asettamista laskijan eteen. Jos kärki osuu leuan ja nenän välimaastoon, ollaan suksen pituuden suhteen oikeilla jäljillä.

Hiihtokoulujen Werneri-kursseilla lapsi oppii muiden lasten seurassa laskettelun salat kuin itsestään. Werneri-hiihtokoulut löydät täältä. Ski.fi:n YouTube-kanavalta löydät paljon Wernerin hiihtokouluvideoita.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lapsille ja nuorille löytyy suksia laidasta laitaan

Laskettelu

Lapsi viihtyy rinteessä, kun välineet ovat sopivat

Välineet

Lapsi laskettelukouluun – vinkit vanhemmille

Hiihtokoulu