Mustavuori 16.5.2023

Hiihtokeskusten ensiapuvalmius rakennetaan ammattitaidolla

Hiihtokeskusten henkilökunta ja Ski Patrolit harjoittelevat ea-tilanteita säännöllisesti.
Lajin vauhdikkuudesta huolimatta lasketteluonnettomuuksia sattuu yllättävän vähän, etenkin kun luvun suhteuttaa hissinousujen ja mäkipäivien määrään. Mutta aina välillä tulee kolhuja – ja sitä varten hiihtokeskusten ensiapuvalmiutta kehitetään systemaattisesti. (Kaupallinen yhteistyö)

Hiihtokeskukset panostavat paljon rinneturvallisuuteen. Ennaltaehkäisevä työ on ykkösprioriteetti, mutta myös ensiapuvalmiutta kehitetään voimakkaasti. Tänä vuonna hiihtokeskukset saavat ammattitaitoista apua henkilökunnan ensiaputaitojen kouluttamisessa, kun Mehiläinen antaa ensiapukoulutusta neljän hiihtokeskuksen – Vihdin, PeuramaanTalman ja Messilän – henkilökunnalle.

”Urheilussa tapahtuu aina, siitä ei pääse mihinkään. Ja kun on korkeutta ja vauhtia, niin se luonnollisesti lisää riskiä. Hiihtokeskusten valmius antaa ensiapua on kuitenkin hyvä”, Mehiläisen sairaanhoitaja ja elvytyskoordinaattori Jannika Vesalainen sanoo.

Etenkin keskuksissa joissa on paljon kävijöitä ja etenkin parkkilaskijoita, kehitetään ensiapuvalmiutta ammattimaisesti. Monissa keskuksissa ea-koulutus kuuluu koko henkilöstön ohjelmaan.

Mehiläisen Jannika Vesalainen veti ea-koulutuksen Talman henkilökunnalle.
Mehiläisen Jannika Vesalainen veti ea-koulutuksen Talman henkilökunnalle.

Aina lähellä laskijaa

”Haluamme olla mukana kehittämässä laskijoiden turvallisuutta ja huolenpitoa rinteissä”, kertoo Mehiläisen markkinointi- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Ove Uljas.

Mehiläinen näkyy keskuksissa muutenkin vahvasti. Tahkolla on myös Mehiläisen pop up -klinikka, joka auttaa hiihtolomalaista akuuteissa sairaus- tai tapaturmatilanteissa.

”Haluamme olla aina lähellä laskijaa. Kattavan toimipisteverkostomme ansiosta olemme hyvin laskettelijoiden tavoitettavissa. Lisäksi laskijan apuna on uusi Mehiläisen mobiilipalvelu Digiklinikka, joka on aina käytettävissä vaikka lääkäriä tai lääkäriasemaa ei olisikaan lähellä” Ove Uljas muistuttaa.

Laskettelijoiden raajat koetuksella

Laskettelussa tyypilliset vammat ovat erilaiset ruhjeet ja väännöt. Vammat ovat usein lieviä ja vakavia loukkaantumisia sattuu onneksi harvoin.

Lautailijoilla yleisimpiä ovat ranne- ja olkavammat. Suksilla laskevalla taas polvi kärsii eniten kolhuista, mutta iskuja tulee myös olkapäähän. Päävammat ovat etenkin hyppivillä laskijoilla mahdollisia, oli jaloissa sitten sukset tai lauta.

Jokainen laskija voi ennaltaehkäistä loukkaantumisriskiä, kun muistaa järjen käytön, laskea oman taitotason mukaan ja noudattaa rinnesääntöjä. Lisäksi välineiden tulee olla oikean kokoiset ja säädetty oikein. Etenkin päävammojen ehkäisyssä tärkeintä on maltti laskemisessa – sekä kunnon kypärä.

Jos kuitenkin sattuu…

Hiihtokeskukset ovat varautuneet auttamaan laskijoita ja antamaan ensiapua.

”Meillä koko henkilökunta koulutetaan ensiaputilanteisiin. Kaikilla tulee olla riittävä osaaminen, sekä keskuksen käytännöt ja toimintaperiaatteet selvillä” kertoo Talman rinnetoimintojen johtaja Vesa Pihlajaniemi.

”Yllättävissä tilanteissa on aina helpompi toimia, kun on selkeät sävelet: jokainen tuntee toimintatilanteiden ohjeet ja tehtävänjako on selkeä. Hyvä ensiaputoiminta onkin rauhallista, nopeaa ja ammattimaista. Kun koko henkilökunta tuntee toimintatavat, niin ensiapu voidaan antaa sujuvasti eikä aikaa tuhlaannu ihmettelyyn”, Mehiläisen Jannika Vesalainen kertoo.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lääkärin reseptit kuinka vältät rinneonnettomuudet

Vinkit
Eturistisidevamma ei vaadi aina kovia nopeuksia tai rajua kaatumista. Eturistiside voi revetä, kun on sopiva vääntö ja huonoa tuuria.

Eturistiside on laskettelijan vamma

Laskettelu

Hiihtäjän polvivammoja voidaan ehkäistä ja hoitaa

Laskettelu