Pyhä 17.4.2024

Testaamalla paremmaksi laskijaksi

Testaamalla löytyy laskijan ongelmakohdat. Kuvan y-balance -testillä mitataan kehon toiminnallista symmetriaa ja hallintaa. Lisäksi se selvittää liikeratojen mahdolliset puolierot. Testaamalla löytyy laskijan ongelmakohdat. Kuvan y-balance -testillä mitataan kehon toiminnallista symmetriaa ja hallintaa. Lisäksi se selvittää liikeratojen mahdolliset puolierot.
Kukapa meistä ei haluaisi olla entistä parempi laskija, tai kenelle ei kelpaisi entistä paremmat mäkipäivät? Tee kuten alppi- ja freestylemaajoukkue: hanki itsellesi paras treeniohjelma testaamisen avulla.

Haluatko kehittyä laskijana ja samalla varmistaa entistä paremmat sekä turvallisemmat mäkipäivät? Avaimet kehitykseen voi löytyä jostain ihan muualta kuin rinteestä. Monet kokeneet laskijat – kuten alppi- ja freestyle-maajoukkueen ykköstykit – ovat hakeneet harjoitteluunsa uutta näkökulmaa fysioterapeuttisen testaamisen avulla.

Maajoukkuelaskijoiden apuväline

”Fysioterapeuttisen testaamisen tarkoitus on kartoittaa kropan toimintaa: mahdollisia puolieroja, kehitysalueita tai heikkoja kohtia, jotta mäessä pystyisi pitämään kontrollin yllättävissäkin tilanteissa”, Urheilu Mehiläisen ja Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueiden fysioterapeutti Jesse Talikka kertoo.

Jesse Talikka on testannut kaikki Suomen alppimaajoukkueen laskijat. Freestyle-laskijoiden kanssa työ on vielä kesken, mutta kevään 2020 aikana myös freestyle-maajoukkue on testattu. (Lue aiheesta lisää Mehiläisen sivuilta: Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja vammojen ennaltaehkäisy huippu- ja harrastelaskijoilla)

Testien löydökset on jo viety huippu-urheilijoiden harjoitusohjelmiin. Alppimaajoukkueen laskijoilla esimerkiksi lantion ja keskivartalon hallintaa on hienosäädetty ja siihen liittyvää harjoittelua on kehitetty.

”Lantion ja keskivartalon hallinta on erityisen tärkeää niin maajoukkue- kuin harrastajalaskijoilla, sillä lantion asento vaikuttaa polven linjaukseen”, Jesse Talikka muistuttaa.

Kun keskivartalon ja lantion lihakset – eli paljon puhuttu core – on kunnossa ja hallinnassa, niin koko alavartalo pysyy hallinnassa myös yllättävissä tilanteissa. Jos taas lantion hallinta katoaa, niin polven linjaus saattaa rinteessä pettää. Se taas lisää loukkaantumisriskiä (lue myös: Hiihtäjän polvivammoja voidaan ehkäistä ja hoitaa).

Testaamalla löydetään ongelmakohdat

”Ensin testataan toiminnallista symmetriaa erilaisilla alaraajojen kurotustesteillä. Tässä nähdään, onko symmetriassa puolieroja”, Jesse Talikka avaa testaustilannetta.

”Sitten tarkastellaan tarkemmin hallintaa, eli polven linjausta sekä lantion ja keskivartalon hallintaa – testataan aiheuttaako tietyt liikkeet kontrollin ja hallinnan pettämistä. Yhtenä osana katsotaan, kuinka paljon jaloissa on voimaa. Tehon tuottoa testataan eri lihasryhmillä. Absoluuttisen voiman sijaan tässäkin on tärkeintä katsoa, että raajoissa ei ole puolieroja.”

Testaaminen on tärkeä, mutta varsin nopea prosessi. Testejä tehdään esimerkiksi Mehiläisen Töölön toimipisteessä.

”Testaamiseen on hyvä varata aikaa noin pari tuntia. Siinä ajassa saadaan vedettyä testi läpi ja saa palautteen jo samalla. Seuraavalla käynnillä käydään läpi yksilöllinen harjoitusohjelma ja opetellaan puutteita korjaavia harjoitteita. Parilla käynnillä pääsee pitkälle.”

Testitulosten perusteella laskettelijalle tehdään yksilöllinen harjoitusohjelma. Kuvan hienomotorisessa testissä tutkitaan lavan hallintaa.
Testitulosten perusteella laskettelijalle tehdään yksilöllinen harjoitusohjelma. Kuvan hienomotorisessa testissä tutkitaan lavan hallintaa.

Tuloksena enemmän laadukkaita laskupäiviä

Testien antama tieto viedään mahdollisimman nopeasti käytäntöön.

”Maajoukkuelaskijat ovat huomanneet, että joku asia ei treenissä tai laskussa toimi, mutta eivät ole ennen päässeet kiinni ongelmaan. Testaamisen myötä on päästy konkreettisesti pureutumaan ongelmakohtiin, ja heti korjaamaan niitä”, Jesse Talikka kertoo testaamisesta saaduista hyödyistä.

Maajoukkuelaskijoiden innon testidataan ymmärtää, mutta hyötyykö fysioterapeuttisesta testaamisesta myös laskettelusta innostunut aktiivilaskija?

”Jos haluaa vähäkään haastaa omaa laskemista ja hakea omia rajoja rinteissä, niin testaamisella saadaan varmistettua, että kroppa on valmis uusiin haasteisiin”, Jesse Talikka vakuuttaa.

Testitulosten perusteella laaditun yksilöllisen harjoitusohjelman avulla pääsee kehittämään itseään. Oikea treenaaminen myös ehkäisee vammojen syntymistä, joten luvassa on entistä enemmän terveitä laskupäiviä.

”Laskettelu on hyvin sesonkipohjaista. Välillä ei lasketa pitkään aikaan ja sitten mennään viikoksi rinteeseen. Silloin voi tulla kaikenlaisia kolotuksia. Kun kropan heikkoudet on treenattu kuntoon, on edessä entistä laadukkaampia laskupäiviä”, Jesse Talikka lupaa.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Urheilu Mehiläisen kanssa. Seuraa Urheilu Mehiläistä Instassa @urheilumehilainen

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Jos laskeminen on hankalaa esimerkiksi nivelen kivun tai lihaskireyden takia, kannattaa käydä resorttelemassa fysioterapeutin kanssa.

Sattuiko? Näin nopeasti pääset takaisin rinteeseen

Laskettelu
Eturistisidevamma ei vaadi aina kovia nopeuksia tai rajua kaatumista. Eturistiside voi revetä, kun on sopiva vääntö ja huonoa tuuria.

Eturistiside on laskettelijan vamma

Laskettelu

Hiihtäjän polvivammoja voidaan ehkäistä ja hoitaa

Laskettelu