”Oppimista tapahtuu koko elämän ajan”, vahvistaa Jyväskylän yliopiston Timo Jaakkola, joka on tutkinut liikuntataitojen oppimista.
”Jos taustat ovat kunnossa, voi seniori olla todella hyvä oppimaan. Fyysiset rajat voivat toki tulla jossain vaiheessa vastaan.”
Varmuus löytyy helpoista rinteistä
Myös Vuokatin hiihtokoulun opettaja Juha Arffman muistuttaa laskettelun perusasioiden säilyneen samana, vaikka vuodet olisivatkin vierineet eteenpäin.
”Ulkona ollaan ja alaspäin mennään”, Arffman toteaa.
Arffman rohkaisee ensikertalaisiakin rinteeseen.
”Peremmälle vaan! Ei tämä ole ulkoilua kummempaa, jos on joskus aiemmin hiihtänyt.”
Suomalaiset keskukset tarjoavat mahdollisuuksia myös leppoisaan laskemiseen ja varmuutta laskemiseen voi rakentaa pikkuhiljaa pienempien mäkien kautta. Arffmanin mukaan suurin kynnys monilla vanhemmilla laskijoilla on oman pelon voittaminen.
”Voi lähteä liikkeelle vaikka tamppaamalla vähän matkaa lastenrinnettä ylös.”
Koko suvun harrastus
Monella hiihtolomalla isovanhempien tehtäväksi jää myös lasten vahtiminen kahvion puolella taukojen aikana, mutta pelkkä lastenrinteessä lapsenlapsien kanssa yhdessä laskeminen voi olla mahtava kokemus sekä isovanhemmille että lapsenlapsille.
Yhden lisämausteen laskettelun pariin palaaville tuovat mahdollisesti myös kehittyneet sukset. Tekniikan vaihos vanhoista suorista ”sukkapuikoista” nykysuksiin ei välttämättä tapahdu sormia napsauttamalla, joten tekniikan ja suoritusvarmuuden perässä voi olla hyvä idea suunnata hiihtokoulun kautta rinteeseen.
”Nykyaikaisilla suksilla laskeminen on urheilullisempaa, mutta vanhoilla sukkapuikoilla laskeminen ei ole missään tapauksessa väärin. Ei ulkoilu ole välineistä kiinni”, Arffman painottaa.
Kuva: Levin hiihtokoulu