Sappee 16.9.2023

Oppiminen ei katso ikää: ”Ei tämä ole ulkoilua kummempaa”

Liikuntataitojen opettelu ei katso ikää, joten seniorinkaan ei ole myöhäistä aloittaa laskettelua tai palata sen pariin vuosikymmenienkään tauon jälkeen.

”Oppimista tapahtuu koko elämän ajan”, vahvistaa Jyväskylän yliopiston Timo Jaakkola, joka on tutkinut liikuntataitojen oppimista.

”Jos taustat ovat kunnossa, voi seniori olla todella hyvä oppimaan. Fyysiset rajat voivat toki tulla jossain vaiheessa vastaan.”

Varmuus löytyy helpoista rinteistä

Myös Vuokatin hiihtokoulun opettaja Juha Arffman muistuttaa laskettelun perusasioiden säilyneen samana, vaikka vuodet olisivatkin vierineet eteenpäin.

”Ulkona ollaan ja alaspäin mennään”, Arffman toteaa.

Arffman rohkaisee ensikertalaisiakin rinteeseen.

”Peremmälle vaan! Ei tämä ole ulkoilua kummempaa, jos on joskus aiemmin hiihtänyt.”

Suomalaiset keskukset tarjoavat mahdollisuuksia myös leppoisaan laskemiseen ja varmuutta laskemiseen voi rakentaa pikkuhiljaa pienempien mäkien kautta. Arffmanin mukaan suurin kynnys monilla vanhemmilla laskijoilla on oman pelon voittaminen.

”Voi lähteä liikkeelle vaikka tamppaamalla vähän matkaa lastenrinnettä ylös.”

Koko suvun harrastus

Monella hiihtolomalla isovanhempien tehtäväksi jää myös lasten vahtiminen kahvion puolella taukojen aikana, mutta pelkkä lastenrinteessä lapsenlapsien kanssa yhdessä laskeminen voi olla mahtava kokemus sekä isovanhemmille että lapsenlapsille.

Yhden lisämausteen laskettelun pariin palaaville tuovat mahdollisesti myös kehittyneet sukset. Tekniikan vaihos vanhoista suorista ”sukkapuikoista” nykysuksiin ei välttämättä tapahdu sormia napsauttamalla, joten tekniikan ja suoritusvarmuuden perässä voi olla hyvä idea suunnata hiihtokoulun kautta rinteeseen.

”Nykyaikaisilla suksilla laskeminen on urheilullisempaa, mutta vanhoilla sukkapuikoilla laskeminen ei ole missään tapauksessa väärin. Ei ulkoilu ole välineistä kiinni”, Arffman painottaa.

Kuva: Levin hiihtokoulu

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.
Kesähiihdosta pääsee nauttimaan myös Suomessa. Tunturien kätköjen lisäksi lumille pääsee esimerkiksi Levin juhannuksena.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelu sopii senioreille – näin onnistuu paluu rinteeseen

Keskusuutiset
Jos edellisestä laskettelukerrasta on aikaa, kannattaa aloittaa hiihtokeskuksen helpoimmissa rinteissä. Herättele lihaksissa piilevät taidot ja pian huomaat, että sinähän osaat!

Laskettelu on helppoa kuin pyörällä ajo

Hiihtokoulu

Äidin ja isän paikka on rinteessä

Keskusuutiset