Pyhä 17.4.2024

Miksi lumilauta ei tottele? Ensiapu laudan hallintaan

Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen. Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
Lumilautailu on tyylikäs laji, jonka taitaja saa sen näyttämään petollisen vaivattomalta. Monesti ensimmäiset kerrat laudan päällä tuntuvat kuitenkin kaikelta muulta kuin vaivattomalta. Keräsimme muutaman vinkin, joiden avulla kesytät uuden välineen!

Polvet tömähtävät jälleen rinteeseen. Lumilaudallasi vaikuttaa olevan oman tahto, se ei suostu kääntymään tai vain luiskahtaa pois alta. Hissijono takana hiljalleen kasvaa, kun kolmaskin nousuyritys tyssää ensimetreille. Kuulostaako tutulta?

Olet siis ottanut ensikosketuksen lumilautailuun – onnea, mahtava harrastus odottaa! Käyt myös luultavasti läpi samoja alkukipuiluja kuin lukuisat muutkin lajin pariin löytäneet. Jos tuntuu, että vietät vielä suuremman osan ajasta polvet tai takapuoli lumessa kuin laudan päällä seisten, kokeile kiinnittää huomiota näihin asioihin:

Kaikki lähtee hyvästä perusasennosta

Olet varmasti ihaillut kokeneiden lumilautailijoiden rentoa menoa, joten melko staattinen perusasento voi tuntua olevan kaukana sulavasta lumilautailusta. Alkeet on kuitenkin helpompi ottaa haltuun neutraalissa laskuasennossa ja minimoimalla kaikenlaiset ylimääräiset kropan liikkeet.

Tarkasta siis perusasento: seiso laudan päällä paino tasaisesti molemmilla jaloilla, polvet hieman koukussa, hartiat laudan suuntaisesti, kädet rennosti sivuilla ja katse menosuuntaan. Nyt olet valmis aloittamaan rinteiden valloituksen.

Aloita riittävän loivalta

Vauhdin hurma saa vielä hetken odottaa. Valitse perusteiden haltuunottoon hyvin loiva mäki, jossa vauhdin karkaamista ei tarvitse pelätä. Viettoa täytyy kuitenkin olla, sillä myös liian hitaassa vauhdissa hommasta tulee vaikeaa.

Laudan hallintaa ja omaa tasapainoa kannattaa harjoittaa aluksi kanteilla liu’uttamalla. Ensimmäisiä käännöksiä voi harjoitella loivalla, tasaiseen päättyvällä rinteellä takajalka irti siteestä.

Katse ylös laudasta

Aluksi on usein kova houkutus seurata, mitä jaloissa tapahtuu laudan liikkuessa. Tämä kuitenkin siirtää kehon painopistettä ja saa sinut todennäköisesti menettämään tasapainosi. Keskity siis pitämään katse menosuuntaan ja luota siihen, että lauta seuraa mukana.

Paino pois takajalalta

Erityisesti etukantille käännyttäessä paino karkaa aluksi helposti takajalalle. Voimakkaasti takapainoinen lauta on kuitenkin kuin keuliva polkupyörä: sitä on vaikea ohjata.

Keskity pitämään hyvä perusasento ja viemään painoa hieman enemmän etujalalle käännöstä aloittaessa. Ensiapuna voi tehdä mielikuvaharjoituksen: kuvittele laudan eteen vaikka after skissa odottava juoma ja kurkota etukädellä sitä kohti.

Älä kiirehdi käännöksissä

Ensimmäiset käännökset laudalla voivat tuntua loputtoman pitkiltä. Kun lauta alkaa liukua kohtisuoraan alaspäin, ensimmäinen ajatus saattaa olla tehdä ihan mitä vain, että sen saa käännettyä takaisin poikittain turvalliselle kantille. Seurauksena on usein käsien huitomista tai ylävartalon tai jalkojen riuhtomista. Kaikki tämä hidastaa sulavien, hallittujen käännösten oppimista.

Pidä siis käännöksissä pää kylmänä ja käännä lautaa siirtämällä painoa kantille ja hienovaraisella ylävartalon myötäkierrolla. Etukäsi voi hyvin toimia suunnannäyttäjänä. Näin lauta tekee työn puolestasi ilman turhia rimpuiluja.

Hississä takakäsi irti ja katse ylämäkeen

Hissiin meno saattaa olla aloittelevalle lautailijalle melko epämotivoiva kokemus. Sompa- ja ankkurihississä menoa helpottaa, kun pitelet kiinni hissikapulasta vain etukädellä ja pidät katseen kohti yläasemaa. Takakäden pitäminen kapulalla saattaa alkaa kääntää lautaa poikittain ja varpaisiin kuikuilu hämmentää tasapainoa.

Rentous löytyy treenin myötä

Vaikka tekisi kaiken oppikirjan mukaan, lumilautailun aloittaminen tuntuu luultavasti vähän kangertelevalta. Tähän auttaa aika: kun laskemiseen alkaa tulla varmuutta, pystyy laudan päällä rentoutumaan ja vain nauttimaan vauhdin riemusta.

Joskus vika on välineessä

Onhan sinulla sopivat, riittävän kireällä olevat kengät ja oikeankokoinen, omaan tasoosi sopiva lauta? Myös siteiden säädöt kannattaa tarkastaa kuntoon ennen rinteeseen suuntaamista.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Aloita lumilaudan valinta miettimällä missä haluat laskea: rinteessä, parkissa vai offareilla.

Lumilaudan valinta: näin löydät itsellesi sopivan

Lumilautailu

Lumilaudan voitelu – ammattilaisen vinkit

Lumilautailu
Snow parkin riemut avautuvat myös aikuisille. Aloita vaikka helpoista presseistä ja innostu uudesta!

Vanha koira oppii uusia temppuja – näin parkkilaskun aloittaminen onnistuu aikuisena

Hiihtokoulu