Levi 18.7.2024

Kommentti: Aloita laskettelupäivä nolon helposta rinteestä

Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.” Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”
Laskettelijan täytyy hallita vauhtinsa ja pystyä pysäyttämään vauhti kaikissa tilanteissa. Se ei onnistu, jos laskettelija on liian vaikeassa rinteessä.

Hiihdonopettajana olemisessa on se huono puoli, että suoritussilmä kehittyy ja rupeaa näkemään riskitekijöitä vähän joka puolella. Siis riskillä laskijoita.

Sen näkee sekunneissa, jos sukset vievät laskijaa, eikä laskija suksia. Ja tietty silmät poimivat porukasta vakavasti takapainoiset laskettelijat ja suoraa syöksyvät hurjapäät.

Hyödyllinen taito, mutta tuottaa myös paljon ylimääräistä huolta.

Tiukka takakeno ja sukset syöksyyn

Takakenossa kaarteleva laskija pyllähtää ennen pitkää tai hän törmää toiseen laskijaan, sillä jarrutusmatka on takapainoisena yllättävän pitkä.

Suksien vietävissä oleva laskettelija ei pysty väistämään esimerkiksi yllättäen eteen kaartavaa pikkulasta.
Syöksylaskija ei saa suksia kääntymään kovassa vauhdissa, eikä pysty jarruttamaan yllättävissä tilanteissa.

Yleensä suurin ongelma riskillä laskijoilla on se, että laskettelija on liian vaikeassa olosuhteessa. Rinne on liian jyrkkä, jäinen tai lumiolosuhde muutoin haastava.

Laskettelijan täytyy pystyä hallitsemaan vauhtinsa ja tekemään hallittuja käännöksiä. Jos siihen ei pysty, pitää siirtyä helpompaan rinteeseen tai pyytää opetusta. Ihan oman ja muiden turvallisuuden tähden.

Arviointivirhe vai ylpeyttä?

Aika usein riskirajoilla laskevat laskettelijat ovat teinejä, nuoria – ja miehiä.
Vielä hurjemmalta hiihdonopettajan silmiin näyttävät ne tilanteet, kun vanhempi suostuu tai jopa taivuttelee lapsensa liian vaikeaan rinteeseen.

Miksi sinne liian haastavaan rinteeseen sitten mennään?

Yksi syy on varmasti se, ettei kokematon laskettelija osaa arvioida olosuhteita ja taitojaan oikein. Eli laskija ajautuu vahingossa turhan vaativaan rinteeseen. Toinen syy on ehkä se, että laskettelija ei ymmärrä riskejä. Kolmas lienee ylpeys ja näyttämisen halu. Helpot rinteet koetaan noloiksi.

Helpommassa rinteessä laskettelija kehittyy nopeammin

Hiihdonopettajan kaino neuvo on, että aloita mieluummin liian helposta rinteestä. Sieltä pääsee aina vaikeampaan rinteeseen, kun siltä alkaa tuntumaan.

Taidoilleen sopivassa rinteessä oppii nopeammin laskettelun tekniikkaa. Paino on helpompi pitää edessä, kun ei pelota. Ja kun ei tarvitse keskittyä hengissä selviämiseen, ehtii keskittymään siihen, mitä tekee.

Pelko, myös rehvakkuudella ja kiukuttelulla peitelty pelko, hidastaa tai jopa estää oppimisen.

Riittävän leppoisassa rinteessä kehittyy taitojen lisäksi myös itseluottamuksesi, mikä nopeuttaa oppimista. Kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Hiihtokoulu

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu
Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä.

Joskus vika on välineessä – vältä yleisimmät välinemokat

Välineet