Talma 2.2.2023

Kommentti: Aloita laskettelupäivä nolon helposta rinteestä

Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.” Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”
Laskettelijan täytyy hallita vauhtinsa ja pystyä pysäyttämään vauhti kaikissa tilanteissa. Se ei onnistu, jos laskettelija on liian vaikeassa rinteessä.

Hiihdonopettajana olemisessa on se huono puoli, että suoritussilmä kehittyy ja rupeaa näkemään riskitekijöitä vähän joka puolella. Siis riskillä laskijoita.

Sen näkee sekunneissa, jos sukset vievät laskijaa, eikä laskija suksia. Ja tietty silmät poimivat porukasta vakavasti takapainoiset laskettelijat ja suoraa syöksyvät hurjapäät.

Hyödyllinen taito, mutta tuottaa myös paljon ylimääräistä huolta.

Tiukka takakeno ja sukset syöksyyn

Takakenossa kaarteleva laskija pyllähtää ennen pitkää tai hän törmää toiseen laskijaan, sillä jarrutusmatka on takapainoisena yllättävän pitkä.

Suksien vietävissä oleva laskettelija ei pysty väistämään esimerkiksi yllättäen eteen kaartavaa pikkulasta.
Syöksylaskija ei saa suksia kääntymään kovassa vauhdissa, eikä pysty jarruttamaan yllättävissä tilanteissa.

Yleensä suurin ongelma riskillä laskijoilla on se, että laskettelija on liian vaikeassa olosuhteessa. Rinne on liian jyrkkä, jäinen tai lumiolosuhde muutoin haastava.

Laskettelijan täytyy pystyä hallitsemaan vauhtinsa ja tekemään hallittuja käännöksiä. Jos siihen ei pysty, pitää siirtyä helpompaan rinteeseen tai pyytää opetusta. Ihan oman ja muiden turvallisuuden tähden.

Arviointivirhe vai ylpeyttä?

Aika usein riskirajoilla laskevat laskettelijat ovat teinejä, nuoria – ja miehiä.
Vielä hurjemmalta hiihdonopettajan silmiin näyttävät ne tilanteet, kun vanhempi suostuu tai jopa taivuttelee lapsensa liian vaikeaan rinteeseen.

Miksi sinne liian haastavaan rinteeseen sitten mennään?

Yksi syy on varmasti se, ettei kokematon laskettelija osaa arvioida olosuhteita ja taitojaan oikein. Eli laskija ajautuu vahingossa turhan vaativaan rinteeseen. Toinen syy on ehkä se, että laskettelija ei ymmärrä riskejä. Kolmas lienee ylpeys ja näyttämisen halu. Helpot rinteet koetaan noloiksi.

Helpommassa rinteessä laskettelija kehittyy nopeammin

Hiihdonopettajan kaino neuvo on, että aloita mieluummin liian helposta rinteestä. Sieltä pääsee aina vaikeampaan rinteeseen, kun siltä alkaa tuntumaan.

Taidoilleen sopivassa rinteessä oppii nopeammin laskettelun tekniikkaa. Paino on helpompi pitää edessä, kun ei pelota. Ja kun ei tarvitse keskittyä hengissä selviämiseen, ehtii keskittymään siihen, mitä tekee.

Pelko, myös rehvakkuudella ja kiukuttelulla peitelty pelko, hidastaa tai jopa estää oppimisen.

Riittävän leppoisassa rinteessä kehittyy taitojen lisäksi myös itseluottamuksesi, mikä nopeuttaa oppimista. Kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Hiihtokoulu

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu
Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä.

Joskus vika on välineessä – vältä yleisimmät välinemokat

Välineet