Pyhä 17.4.2024

Aurinkolasien pieni valintaopas

Keväthanki heijastaa tehokkaasti aurinkoa, joten silmät on syytä suojata kunnon laseilla. Keväthanki heijastaa tehokkaasti aurinkoa, joten silmät on syytä suojata kunnon laseilla.
Kevään myötä kaivetaan taas aurinkolasit esille ja uusia laseja valitaan kauppojen hyllyiltä. Ulkonäkö on useimmiten tärkein aurinkolasien valintakriteeri, mutta myös muihin aurinkolasien ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Aurinkolasien tärkein tehtävä – silmien suojaaminen – helposti unohtuu laseja valitessa. Lasit suojaavat viimalta, pölyltä, roskilta, UV-säteilyltä ja tienkin häikäisyltä.

Lasit voidaan jakaa karkeasti muutamien käyttöalueiden perusteella. Kaupunki-, arki- ja sporttilaseihin sekä tietysti erilaisiin harrastuksiin, kuten pyöräilyyn tai golfaamiseen. Uusia aurinkolaseja valittaessa ensimmäiseksi pitää miettiä käyttötarkoitus, eli missä niitä eniten käytetään.

Lasten silmät ovat aikuisten silmiä herkemmät. Lasten laseihin kannattaa panostaa silläkin uhalla, että niiden elinkaari voi olla huomattavankin lyhyt.

Linssien värillä on merkitystä

Teknologia mahdollistaa linssien suuren kaarevuuden ilman vääristymiä. Kaarevuus auttaa esimerkiksi sivulta tulevan valon häikäisyltä.

Linssejä on myös monia eri värisiä. Linssivärien hyödyntämisestä tunnetuin lienee elokuvien tarkka-ampujien käyttämä keltainen, joka lisää kontrasteja helpottaen yksityiskohtien erottamista. Punaruskea linssi ajaa samaa asiaa, mutta estää keltaiseen verrattuna häikäistymistä huomattavasti paremmin.

Muita tärkeitä huomioitavia ominaisuuksia

Linssien ympäröivän valon mukaan säätyvä fotokromaattiset linssit ovat erityisen hyvät autoillessa, kun valon määrä vaihtelee paljon.

Polarisoivat linssit ovat erityisen hyviä häikäisyn ehkäisyssä, joten ne ovat optimaaliset esimerkiksi vesillä tai lumessa kulkijoille. Ongelmana saattaa olla elektronisten näyttöjen katseleminen, joka ei varsinkaan vanhempia näyttöjä katsellessa lasit päässä onnistu.

Laseissa voi olla eri väri lasin ulko- ja sisäpinnalla. Käytettävyyden määrittää sisäpuolen sävyt.

Iskunkestävyyttä ja UV-suojaa

Harrastamiseen soveltuvissa laseissa on useimmiten materiaalit valittu siten, että ne kestävät kovaakin käyttöä, eikä niiden linssit naarmuunnu kovin helposti. Myös sankamateriaalit ovat valittu siten, että ne kestävät vääntymistä ja tärinää. Markkinoille on tullut myös rikkoontumattomia laseja, jotka voi sanan mukaisesti vääntää melkeinpä solmuun.

Vahingollisilta UV-säteiltä suojaavuutta ilmaistaan UV-arvolla, joka useimmiten näkyy laseissa olevasta tarrasta. Luku 100 tai 400 tarkoittaa täyttä UV-suojaa, joka on hyvä olla jo Suomen kesässä.

Mikä aurinkolaseissa maksaa

Aurinkolasien hintahaitari hämmentää. Torikauppiailta saa lasit muutamalla eurolla ja optikolla hinnat ovat jopa pari sataa euroa. Aurinkolaseissakin hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä, mutta muutamalla kympillä voi jo saada hyvälaatuiset ja tyylikkäät lasit.

Suurimmat erot halpis- ja laatulasien kesken ovat linsseissä. Laatulasien linssit eivät vääristä maisemaa ja tarjoavat varmasti luvatun UV-suojan. Myös varaosia on niihin saatavilla. Laatulasit ovat myös useimmiten muokattavissa kantajansa kasvojen mukaiseksi.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihtäjien vinkit keväthangille

Vinkit

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu

Hiihtäjä sen tietää: kevät on paras vuodenaika

Keskusuutiset