Pyhä 17.4.2024

Olympiajännitystä rinteillä, kumpareilla, kourussa ja hyppyreissä

Peetu Piiroisen taidonnäyte slopestylen karsinnoista. Kuva Sotsin kisojen sivuilta.
Sotsin olympialaisissa 2014 on mukana laaja kirjo alamäkilajeja. Perinteisten alppilajien lisäksi kisataan lumilautailussa ja freestylessä useissa lajeissa, joista osa on ensimmäistä kertaa olympialaisissa. Koska uudemmat olympialajit eivät vielä ole kaikille tuttuja, tässä pikakelaus kustakin kilpailusta.

LUMILAUTAILU
Olympilaisten lumilautailulajeja ovat slopestyle, lumikouru, lumilautakrossi sekä paripujottelu ja parisuurpujottelu.

Slopestyleä lasketaan radalla, joka koostuu lumesta rakennetuista hyppyreistä, niiden alastuloista, metallista tai muovista rakennetuista kaidemaisista reileistä ja leveämmistä presseistä sekä muista suorituspaikoista. Radat ovat yksilöllisiä eikä tarkkoja määritelmiä suorituspaikoista ole. Laskija voi tehdä radalla mitä tahansa temppuja. Tuomarit huomioivat arvostelussaan sekä yksittäiset suoritukset että laskun kokonaiskuvan eli flown.

Lumikouru eli half-pipe -kisa lasketaan lajia varten rakennetussa kourussa, paipissa, jossa laskijat etenevät reunalta toiselle suorittaen hyppyjä. Tuomarit arvioivat temppujen suorittamista, monipuolisuutta, vaikeutta, korkeutta ja kourun käyttöä. Olympialaisten half-pipe on 100–140 metriä pitkä, 14–18 metriä leveä ja 3–4,5 metriä korkea.

Lumilautakrossissa menestyvät taidoiltaan monipuoliset laskijat. Rata sisältää suurpujottelutyyppisiä käännöksiä, joihin on yhdistetty erilaisia radalle rakennettuja elementtejä kuten kallistettuja käännöksiä ja hyppyreitä. Finaaliin selviytyy 32 aikalaskujen nopeinta. Finaalissa laskijat sijoitetaan aikalaskun ajan perusteella kilpailukaavioon neljän tai kuuden laskijan eriin. Jokaisesta erästä puolet laskijoista jatkaa seuraavalle kierrokselle, loput karsiutuvat. Kilpailua lasketaan niin pitkään, että jäljellä on laskijoita yhden erän verran. Finaalierän nopein on kilpailun voittaja.

Parisuurpujottelussa ja paripujottelussa kaksi laskijaa laskee vierekkäisillä radoilla yhtä aikaa. Ensin maaliin tuleva pääsee jatkoon ja hävinnyt karsiutuu. Kaikki lähtönsä voittanut urheilija siis voittaa koko kisan.

FREESTYLE
Freestylessä kisataan kumparelaskussa, slopestylessä, hypyissä ja skikrossissa sekä uutuutena myös half-pipessä.

Kumparelasku lasketaan jyrkällä radalla, jonka kumpareet peittävät tasaisesti. Rinteessä on vähintään yksi jatkuva oikolinja eli ränni ja kaksi hyppykumparetta. Kumparelasku on taitolaji, jossa vähintään viisi tuomaria arvostelee laskijan suorituksen. Yhdessä laskussa tehdään kaksi hyppyä ja pyritään maaliin mahdollisimman nopeasti, mutta samaan aikaan hallitusti, koska koko lasku lähdöstä maaliin arvioidaan. Laskuasuissa näkyvät ”polvimerkit”, jotka auttavat tuomareita erottamaan jalkojen liikkeet mahdollisimman hyvin. Arvostelussa 50 % tulee tekniikasta, 25 % hypyistä ja 25 % ajasta.

Hypyissä kilpailijat hyppäävät jyrkästä hyppyristä korkealle ilmaan ja tekevät erilaisia voltteja ja käännöksiä. Seitsemän arvostelutuomaria arvostelee ennalta ilmoitetut hypyt vaikeuskertoimen mukaan siten, että 20 % pisteistä tulee ilmaannoususta, 50 % muodosta ilmassa ja 30 % alastulosta. Kilpailusuoritus koostuu kahdesta hypystä. Loppukilpailuun selviytyy 10–12 parasta.

Freestylen slopestyle- , skikrossi- ja half-pipe-kilpailut kisataan samoin kuin edellä esitellyt lumilautailun vastaavat kilpailut.

Peukut pystyyn suomalaisille kisaajille!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Koe suomalaislaskijoiden olympiafiilikset Instagramissa

Keskusuutiset

Alppihiihdon junioreiden MM-kisoihin lähtevät urheilijat valittu

Laskettelu