Mielakka 17.3.2023

Tiesitkö, ettei kypärä ole ainoa suoja laskettelurinteeseen? Näillä suojilla pehmennät iskuja ja kolhuja

Lumilautailijoille tyypilliset rannemurtumat voi ehkäistä käyttämällä rannesuojia.
Laskettelukypärä on tärkein ja tutuin suoja, mutta ei ainoa. Lumilautailijoille ja laskettelijoille on nykyään tarjolla kattavasti suojia kolhuja ja iskuja vastaan. Esittelemme niistä suosituimmat.

Laskettelijoille ja lumilautailijoille on tarjolla paljon mukavia ja hyvin iskuja vaimentavia suojia. Etenkin uutta opetellessa ja vauhdikkaasti laskiessa kaatumisilta ei voi aina välttyä. Hyvät suojat pehmentävät mukavasti kaatumisia ja muita iskuja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laskettelukypärät, selkäpanssarit ja muut suojat eivät korvaa tervettä järkeä.

Laskettelukypärä on suojavarusteista ehdottomasti tärkein. Tässä jutussa keskitytään muihin suojiin, mutta kypärän valinnasta voit lukea lisää tästä: Laskettelukypärän istuvuus on kaiken a ja o – vinkit valintaan

Selkäpanssari parkkiin ja takamaastoihin

Selkäpanssarit ovat yleistyneet rutkasti edellisten viiden vuoden aikana. Markkinoilta löytyy pehmeitä panssareita, jotka kovettuvat iskun saadessaan sekä kovasta materiaalista tehtyjä suojuksia. Materiaalin lisäksi pitää päättää haluaako panssarinsa liivimallisena vai repun tyylisesti mukana pysyvänä.

Istuvuuden lisäksi kannattaa myyjän kanssa tarkistaa, että panssari on sopivan mittainen, eikä se jää esimerkiksi liian lyhyeksi tai hankaloita liikkumista.

Suojahousut suojaavat iskuilta ja kylmältä

Kipeytyneet häntäluut ovat etenkin lumilautailijoille tuttu vaiva. Tuskinpa mitkään suojahousut jokaiselta osumalta suojaavat, mutta silti ne tekevät kaatuilusta vähemmän kivuliasta. Suojahousut myös lämmittävät mukavasti, mikä tekee ankarista pakkaspäivistä ja istumahissinousuista hieman mukavampia koko kauden ajan.

Polvisuojat telemark-laskijalle

Monet rinteiden ulkopuolella viihtyvät telemark-hiihtäjät käyttävät polvisuojia suojaamaan mahdollisilta lumen alla väijyviltä oksilta, kannoilta ja muilta yllätyksiltä. Jotkut käyttävät puhtaasti telemark-käyttöön suunniteltuja polvisuojia, mutta muidenkin lajien suojat voivat olla käyttökelpoisia, kunhan ne eivät estä polvien liikettä.

Rannesuojat etenkin aloitteleville lumilautailijoille

Lumilautailija rikkoo kaatuessaan todennäköisimmin ranteensa. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tilastojen mukaan lumilautailuonnettomuuksissa 34,33 % kohdistuu ranteeseen.

Hiihtokoulussa lumilautatunneilla opetetaan heti aluksi, kuinka kaatua maahan ilman että taittaa ranteensa. Reaktioilleen ei välttämättä voi mitään. Mukana on usein myös huonoa onnea.

Rannesuojat voivat säästää lautailijan suurelta harmilta. Modernit rannesuojat ovat rakenteeltaan jo melko kevyitä, mutta aivan napakimmat hanskat eivät niiden kanssa välttämättä käsiin mahdu.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu