Keskusuutiset 0
Levi 1.10.2022

Miten ihmeessä rinteissä riittää lunta kautta maan eli tykkilumen ihmeet

Talvi 2014 on ollut lumen suhteen haastava erityisesti Etelä-Suomessa, mutta lunta riittää edelleen rinteisiin. Kun talvi tarjoilee pidemmän pakkasjakson, lumitykit laulavat rinteissä halki maan.

Viime viikkojen poikkeuksellisen lämmin keli saa monet ajattelemaan, että laskukausi on jo päättynyt, mutta kuvat rinteistä kertovat toista tarinaa. Lunta on vielä paljon ja rinteet ovat hyvässä kunnossa. Rinteisiin menijää hemmotellaan kevätpäivinä usein myös aurinkoisella säällä.

Meri-Teijo on yksi Suomen eteläisimmistä hiihtokeskuksista, joka sijaintinsa vuoksi joutuu miettimään lumetusta tarkoin. Kysyimme yrittäjä Tapani Kakolta, kuinka tykkilumetuksella varmistetaan hyvät rinteet.

Milloin aloitatte seuraavan kauden valmistelut?
Talven valmistelu alkaa oikeastaan jo pari-kolme vuotta aiemmin. Rinteet pitää saada mahdollisimman tasaisesti viettäviksi ja lumetettavat alueet kasvamaan kunnon ruohoa. Rinteiden ruoho leikataan säännöllisesti, roudan nostamat kivet ja epätasaisuudet korjataan ja mahdollinen vesakkokasvu poistetaan. Tavoitteena on pitää alusta hyvässä kunnossa ja tasaisena.

Syksyä kohden valmistelu etenee. Tarkistamme pumppujen, putkistojen, lumitykkien, kaapeleiden ja letkujen kunnon. Teemme huollot ja mahdolliset korjaukset. Viemme tykit jo hyvissä ajoin paikoilleen ja suuntaamme ne valmiiksi. Kokemus on opettanut, että pohjoiseen päin oleviin rinteisiimme tuulee pakkasöinä yleisimmin pohjoisesta, koillisesta tai idästä.

Milloin aloitatte rinteiden lumetuksen ja mitä lumetus vaatii säältä?
Jotta lumetus olisi järkevää, vaaditaan ainakin muutaman pakkasasteen yhtäjaksoinen, pitempi kausi. Lumetuksen aloitusajankohta riippuu pakkasen lisäksi myös ilman suhteellisesta kosteudesta sekä tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. Ilmankosteuden pitäisi olla alle 80 %, jotta lumesta ei tule liian märkää. Parhaiten meille sopivat juuri pohjoisen ja idän välillä puhaltelevat tuulet.

Kuinka paljon lumetuslunta tarvitaan kauden käynnistämiseksi?
Hiihtokeskuksen ensimmäisen alueen, lastenmaan ja sompahissialueen avaamista varten lumetamme noin kolme vuorokautta. Teemme silloin lumetuslunta noin 3000–4000 m3. Keskuksen kokonaislumetukseen menee aikaa noin 400–500 tuntia ja kokonaislumimäärä on noin 30 000 m3. Teemme kaiken lumen rinteisiin pakkasjaksojen aikana. Kesän yli säilöttyä lunta ei vielä keskuksessamme käytetä, mutta sekin on harkinnassa.

Paljonko lumettamiseen kuluu vettä?
Käytämme vettä koko kauden aikana noin 70 000–80 000 m3:ä. Vesimäärä vastaa allasta, joka olisi 100 x 100 metrin kokoinen ja jonka syvyys olisi 7–8 metriä.

Mistä otatte veden?
Saamme veden noin 38 metriä korkeammalta olevasta järvestä. Vedentulon lisäämiseksi käytämme välillä paineenkorotuspumppaamoa. Noin viidennes käyttämästämme vedestä tulee purosta. Vesi kulkee runsaan kahden kilometrin matkan maassa sekä pienen matkaa meressä pumppaamoon, joka on isojen rinteiden ala-asemalla. Sieltä vesi nostetaan pumpuilla ylös lumitykkeihin. Järvivesi on lähtöpisteessä noin 3–4 asteista ja purovesi lähes nolla-asteista. Pumpattava vesi viilenee lumetusputkissa kulkiessaan lähes nolla-asteiseksi. Tämä tietenkin edesauttaa tykkilumen syntyä.

Mihin sulamisvetenne menevät?
Sulamisvedet menevät ensin maan suodatuksen läpi salaojiin ja kokoomakaivoihin ja sieltä putkistoa myöten mereen. Lumetuksessa emme käytä mitään kemikaaleja, joten päästömme ovat puhtaita. Itse asiassa meidän tapauksessa vesi menee puhtaampana mereen, koska käyttämästämme humuspitoisesta järvivedestä poistuu humus lumetusprosessin aikana. Humuspitoisemmasta vedestä tulee paremmin tykkilunta, koska jäätyvä lumikide rakentuu sen ympärille. 

Miten lumitykki toimii?
Lumitykin läpi ammutaan vettä ja ilmaa kovalla paineella. Mitä korkeammalle rinteeseen ammutaan, sitä kovempaa painetta tarvitaan. Lumitykin suuttimet hajottavat veden erittäin pieniksi pisaroiksi, jotka alkavat kiteytymään kuivassa ja kylmässä ilmassa.

Miten tykkilumi eroaa tavallisesta lumesta?
Lumitykki tuottaa mannapisaran muotoisia pieniä kiteitä. Juuri rakenteensa vuoksi tykkilumi kestää kulutusta ja säätilojen vaihtelua huomattavasti paremmin kuin taivaalta satanut luonnonlumi. Luonnonlumella on rinteessä lähinnä esteettistä arvoa.

Montako tykkiä rinteessä yleensä on?
Lumitykkien määrä rinteessä riippuu niiden koosta. On olemassa pienempiä tykkejä, joiden heittomatka (lumen lentorata) on n. 40 metriä, kun taassuperluokan tykeillä voidaan lumettaa jopa 70 metrin pituudelta. MeriTeijossa on tällä hetkellä yhdeksän tykkiä, joista uusin on edellä mainittua superluokkaa.

Lumetatteko läpi kauden?
Pakkasen salliessa pyrimme lumettamaan kaikki rinteet kerralla valmiiksi. Tavoitteena on luoda rinteeseen vähintään 40–50 cm paksuinen pohja. Siihen kuluu meillä noin 400–500 tuntia.  Peruslumetuksen lisäksi teemme varalunta esimerkiksi hyppyreiksi, joista paikkaamme rinteitä kauden edetessä.  Loppukaudesta lanaamme hyppyrit rinteisiin korvaamaan lämmön sulattamaa lunta.

Millaisia lämpötiloja lumetuslumi kestää?
Tykitetty lumi kestää lyhyen aikaa (5–7 vrk) jopa +5 – +10 asteen päivälämpötiloja, jos öisin on kuivaa ja lämpötila menee lähelle nollaa. Lumetuslumi kestää rankkojakin vesisateita ja muutaman vuorokauden lämpökelejä (esim. kosteaa n. + 5 asteen sumusäätä).

Kuinka pitkään pyritte pitämään rinteet auki?
Pyrimme pitämään rinteet mahdollisimman pitkään auki. Hyvinä vuosina tähtäämme pääsiäiseen, tänä vuonna MeriTeijon rinteet menevät kiinni viimeistään huhtikuun alkupuolella. Monesti rinteestä loppuvat asiakkaat ennen kuin lumi.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aloittelevalla laskukansalla on talvesta 2022–2023 lähtien entistä leppoisampaa laskettavaa, kun Tahko Mountainin eturinteen muotoja on loivennettu.
Vuoden Bike Park 2022 on Mielakka. Samassa tilaisuudessa jaettiin myös Vuoden teko -palkinnot Trail It Oy:lle ja Laajiksen Hissimies Samille.
Gondoli on edelleen Ylläksen maamerkki ja nopein keino kulkea tunturin huipulle. Uusi tuolihissi kuitenkin saanee vankan kannattajajoukon mukavuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi.
Talvi käynnistyy Levillä ja Rukalla 7.10.2022.
Mikan vasemman puolen lihasten hermotus ei toimi normaalisti ja hienomotoriset toiminnat ovat haastavia, mutta se ei rinteessä vauhtia hidasta. Omien laskujen lisäksi Mika jakaa oppejaan Muonion Freeride Academyn oppilaille.
Minkälaisia fiiliksiä tuleva talvi herättää? Vastaa kyselyyn ja voit voittaa hissilippuja.
Ylläkselle rakenteilla oleva kuuden hengen tuolihissi tulee ympärivuotiseen käyttöön. Kesällä hissi pyörii pyöräilijöiden iloksi. Kuva: Mika Hirvonen/Ylläs Ski Resort, Ylläsjärvi
Saimaa bike park on aivan Saimaan rannalla. Eipä ihme, että se on aktiivipyöräilijöiden toinen olohuone.
Reece Hill on kulkenut pitkän matkan australiasta Kanadan kautta Rukalle. Nyt hän sanoo olevansa paratiisissa.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tykkilumi mahdollistaa pitkän talven – mutta vaatii aikaa

Keskusuutiset

Tykkilumi pitää talven myös Etelä-Suomessa

Keskusuutiset
Lumetus takaa valkoiset rinteet, vaikka muuten maa on sula. Tykkilunta tarvitaan myös Keski- ja Pohjois-Suomessa. Tässä lasketaan Riihivuoren rinteillä joulukuussa 2019.

Lumetus tuo talven koko Suomeen

Keskusuutiset