Serena 9.12.2022

Talvi alkaa perjantaina 8.10.2021 – oletko valmis?

Nyt on syytä hymyyn: lyhyt syksy on takana ja talvi alkaa Levillä ja Rukalla perjantaina 8.10.2021. Nyt on syytä hymyyn: lyhyt syksy on takana ja talvi alkaa Levillä ja Rukalla perjantaina 8.10.2021. Kuva Levin kauden avauksesta 2020.
Suomalainen laskettelukausi on huippupitkä, aina lokakuusta toukokuun puoliväliin. Kauden varhainen avaus onnistuu varastoimalla edellisen talven lumet kesän yli. Rukalla ja Levillä lasketaan jo 8.10.2021.

Talven tuloa ei ole enää vuosiin tarvinnut jännittää, sillä Ruka ja Levi kertovat laskettelukauden avauspäivän hyvissä ajoin. Talvi 2021–2022 alkaa molemmissa tuntureissa perjantaina 8.10.2021 kello 9.30. Viime vuosien tapaan varhainen kauden aloitus tehdään säilölumella.

Rukalla pääsi 2019 kauden avauksen aikaan ihailemaan myös hienoa maaruskaa.

Levillä lasketaan Eturinteessä, Rukalla Saaruassa

Levillä varastoitiin lunta aluksi vain maailmancupin kisaa varten, mutta syksyllä 2019 kausi avattiin ensimmäistä kertaa Eturinteessä. Syksyllä 2021 lunta varastoitiin ennätysmäärä, ja kauden avaukseen on Eturinteeseen levitetty peräti 112 000 kuutiota valkoista herkkua. Laskettelijoiden käytössä olevan tuolihissin lisäksi pyörii etenkin parkkilaskijoita palveleva ankkurihissi.

Levin alkukauden parkki sai viime syksynä kiitosta. Tästä innostuneena on Levin parkkitiimi luvannut entistä hulppeammat suorituspaikat alkukauteen: tavoitteena on avata kaksi laskulinjaa, joista toiselle tulee ainakin dancefloor ja rainbow-pressi. Toiselle linjalle on tulossa muoviputki ja pari reiliä. Lisäksi tarkoituksena on tehdä rinteen loppuun kaksi hyppyriä.

Joona Kangas nauttimassa Levin Eturinteen parkin antimista kauden avauksessa 2020.

Myös Rukalla ollaan valmiita talveen. Saaruassa laskettelijoita odottaa kaksi rinnettä (12 ja 13) sekä lasten rinne. Ruka Parkin avaustavoite on päivää myöhemmin, jolloin tarkoitus on saada laskettavaksi parkin reilipuoli (Saarua 15) ja alaboxi.

Rukalla alamäkeen voi suunnata myös pyörällä, sillä bike park on käytössä niin pitkään, kun sääolosuhteet vain sallivat.

Molempien tuntureiden avausviikonloppua vauhdittaa tapahtumat, kuten välinetestaukset rinteessä. Tarkemmat tapahtumatiedot löydät Levin ja Rukan nettisivuilta.

Lisäksi Levillä on avausviikonloppuna 1,5 kilometriä latua molemmille hiihtotyyleille. Rukalla kilometrin mittainen ensilumenlatu avataan syyslomalle.

Vanha tekniikka uuteen käyttöön

Rukalla on pitkä historia kauden pidentämisestä. Vuonna 2016 kauden pidentämiseen otettiin uudet keinot käyttöön ja 10.10.2016 kello 10.00 laskettettiin ensimmäistä kertaa Rukan Saaruassa säilölumirinteessä.

Vuotta myöhemmin, 6.10.2017, Ruka avasi kesän yli varastoidulla lumella kerralla jo kaksi rinnettä ja päivitti kertaheitolla suomalaisten laskettelukalenterin: syksystä tuli osa talvea.

Lue myös: Tältä näyttää laskettelu lokakuussa – Ruka avasi ennätysaikaisin

2016 ruska ja luminen rinne oli vielä yllättävä yhdistelmä. Suomalaiset ovat nopeasti oppineet, että talvi alkaa jo lokakuussa.

Mikäli laskettelukauden haluaa aloittaa varhain, on lumen varastoiminen keinoista paras. Lumi voidaan tehdä optimaalisissa olosuhteissa jo edellisenä talvena tammi–helmikuussa. Tällöin lumetusjärjestelmä on tehokkaimmillaan, kun on tyyntä, kunnon pakkaset ja kuiva ilma.

Keväällä kauden päätteeksi lumi kerättään valtaviin kasoihin ja eristetään huolellisesti. Lumivarastot pysyvät kylminä helteelläkin ja hävikki on yllättävän pieni.

Lumivarastot rakennetaan rinteeseen. Valtavat lumimassat säilyvät kesän yli eristeiden alla.

Varastoitu lumi otetaan esille syksyllä vasta hetkeä ennen ilmoitettua avauspäivää. Lumimassojen levittäminen ei tosin ihan hetkessä tapahdu, vaan varastojen purkamiseen ja rinteiden kunnostamiseen menee pari viikkoa.

Syysloma on hiihtoloma

Suomalaiset laskettelijat ja lautailijat oppivat nopeasti, että laskettelukausi alkaa lokakuussa. Näin ollen syyslomastakin on tullut todellinen aktiiviloma – monelle jopa puhdas hiihtoloma.

Syyslomalla Rukalla ja Levillä voi vaikka samana päivänä esimerkiksi lasketella, hiihtää ensilumenladuilla ja pyöräillä tai patikoida tunturissa. Tekemisen kirjo on todella runsas!

Syyslomalla voi samana päivänä nauttia alamäestä suksilla, laudalla ja pyörällä. Kuva on Rukan bike parkista.

Lokakuussa päivä lyhenee vauhdilla ja ilmakin viilenee lähelle talvisia lukemia. Vaikka ensilumi voi pohjoisessa sataa jo syyskuussa, useimmiten vasta marraskuussa tuntureissa alkaa talvi. Lumisateet kuorruttavat maan valkoiseen huntuun.

Marraskuun puolella pakkanen putoaa sen verran alas, että lumitykit on aika käynnistää. Alkaa hiihtokeskusten muiden rinteiden valmistaminen laskettelijoiden iloksi säilölumirinteiden rinnalle. Seuraavan talven lumet tehdään sitten vasta myöhemmin.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.
Vapun viettoa Peuramaalla vuonna 1984. Kuva: Peuramaan hiihtokoulun arkisto.
Myllerrysten jälkeen Riihivuoresta kuuluu iloisia uutisia: Pohjoisrinteillä on uusi hissi, keskuksessa on uusi rinnekone, parkki on entistä parempi ja seuralaskijoiden toiveita on kuultu.
Onko talvea 2022–2023 kauniimpaa? Ainakin Levin marraskuu on parhaimmillaan näyttänyt herkulliselta, kuten tämä 23.11.2022 otettu kuva todistaa. Kuva: Essi Toikkanen
Sallan tunnetaan tunnelmasta, mainioista rinteistä ja kodikaasta palvelusta. Kehitystä tehdään systemaattisesti ja kestävästi. Talvelle 2022–2023 Sallassa on parannettu rinteiden valaistusta ja sujuvoitettu ankkurihississä matkustamista.
Monon valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä sopivalla kengällä laskee pitkän päivän kovallakin pakkasella.
Rento fiilis ja hyvä meininki ovat Suomen lumilautamaajoukkueen tavaramerkkejä. Myös tältä osin Mikko Rehnberg (kuvassa vasemmalla) ja Kalle Järvilehto jatkavat perinnettä.
Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden "jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia.
Nyt on aihetta hymyyn! Kaudelle 2022–2023 avautuu Pohjoisrinteille lisää laskettavaa. Uusi rinne kulkee kuvan oikeassa reunassa olevassa metsässä.
Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset

Ruka avasi ennätysaikaisin, näin se tehtiin

Keskusuutiset
Kalle Palander kunnioittaa hiihtoresortten lumetusosaamista. ”Rinteet on saatu kuntoon järjettömällä työmäärällä. Onneksi ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään, että lumi ei synny itsestään”, Palander huomauttaa.

Kalle Palander – lumen lähettiläs

Keskusuutiset